Un dosar al Ministerului Sănătăţii indică faptul că fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, un sceptic vocal cu privire la vaccinurile COVID-19, care a promis să nu primească niciodată vaccinul, ar fi fost vaccinat în 2021, relatează Reuters.

Jair BolsonaroFoto: Bruna Prado / AP / Profimedia

Biroul controlorului general al ţării a declarat că examinează un card de vaccin furnizat de Ministerul Sănătăţii care înregistrează vaccinarea fostului preşedinte de extremă-dreapta, deşi a avertizat că acest card ar fi putut fi alterat.

Acesta a spus că a căutat informaţii despre dosarul de vaccinare al lui Bolsonaro de la Ministerul Sănătăţii, după învestirea de luna trecută a noului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

„Înregistrarea există, atât cât ştim”, a declarat şeful biroului controlorului general Vinicius Carvalho în timpul unui interviu pentru CNN Brazilia.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în 2020, Bolsonaro a făcut declaraţii publice repetate, minimalizând importanţa vaccinurilor şi a spus că nu s-a vaccinat şi nu se va vaccina. A fost bolnav de COVID-19 în 2020.

Bolsonaro a afirmat săptămâna trecută că intenţionează să se întoarcă în Brazilia în martie, după ce a petrecut mai mult de o lună în Statele Unite pentru a conduce opoziţia politică împotriva lui Lula şi pentru a se apăra împotriva acuzaţiilor că ar fi instigat la proteste după alegeri.

Bolsonaro a plecat în Florida cu două zile înainte ca Lula să depună jurământul la 1 ianuarie şi ulterior a solicitat o viză de turist de şase luni pentru a-şi continua şederea în Statele Unite.