Belarus l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Poloniei, a restricționat accesul pe teritoriul său pentru camioanele poloneze și a anunțat expulzarea unui ofițer de legătură, în semn de protest față de decizia Varșoviei de a închide un important punct de trecere a frontierei, scrie AFP.

La granița polonezăFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Minsk a denunțat decizia poloneză de a închide punctul de trecere Bobrowniki, unul dintre cele trei, ca fiind "unilaterală" și "inumană" în fața însărcinatului cu afaceri polonez, care a fost convocat la Ministerul de Externe.

Ca răspuns, camioanele de marfă poloneze vor putea intra și ieși din Belarus doar prin frontiera comună, și nu vor mai putea trece prin alte puncte de trecere.

"Toată responsabilitatea pentru deteriorarea condițiilor în care își desfășoară activitatea revine inițiatorului măsurilor restrictive, și anume actualului guvern al Poloniei", a declarat Ministerul de Externe din Belarus.

De asemenea, Minskul a promis că va aduce nivelul de personal al consulatului polonez din Grodno la cel al consulatului belarus din Bialystok, prefigurând expulzarea diplomaților.

"De asemenea, Belarus nu vede necesitatea prezenței continue a ofițerului de legătură al poliției de frontieră poloneze pe teritoriul său", a adăugat ministerul.

"Orice măsuri distructive ale guvernului polonez nu vor fi ignorate și ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce mai serioase", a avertizat acesta.

În replică, ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a scris pe Twitter: "Dacă autoritățile belaruse merg mai departe și aplică restricțiile anunțate împotriva transportatorilor polonezi, Polonia va răspunde în același mod față de transportatorii belaruși.”

Varșovia a justificat închiderea punctului de trecere Bobrowniki prin apărarea "securității statului", într-o perioadă de tensiuni tot mai mari între cei doi vecini.

Decizia a fost luată la o zi după ce un tribunal belarus l-a condamnat pe jurnalistul belarus Andrzej Poczobut, aparținând minorității poloneze, la opt ani de închisoare pentru reportajele sale critice la adresa Minskului.

Belarus este singurul aliat european al Rusiei în ofensiva sa împotriva Ucrainei. Polonia este unul dintre principalii susținători ai Kievului.