Un tribunal francez a găsit vineri trei membri ai unui grup de extremă dreapta vinovați de conspirație pentru pregătirea unui act de terorism împotriva președintelui Emmanuel Macron în 2018, relatează Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Kira Hofmann / imago stock and people / Profimedia

Instanța penală din Paris a pronunțat celor trei bărbați pedepse cuprinse între trei și patru ani de închisoare, fiecare cu unul până la doi ani cu suspendare, declarând că a găsit o legătură de cauzalitate între pregătirile în care au fost implicați și proiectul violent de ucidere a președintelui francez.

Procurorii au declarat că membrii grupului plănuiau să-l atace pe președinte cu un cuțit în timpul ceremoniei comemorative a Primului Război Mondial, în estul Franței, în noiembrie 2018. De asemenea, au fost suspectați că au pus la cale atacuri împotriva moscheilor și a migranților.

Acuzațiile împotriva celui de-al patrulea bărbat au fost reduse la dobândirea, deținerea și furnizarea armelor, fapt pentru care a fost găsit vinovat și a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

Alți opt au fost achitați în ciuda faptului că erau implicați în pregătiri, deoarece legătura de cauzalitate nu a putut fi dovedită, a declarat un judecător.

Un ultim bărbat a fost achitat deoarece instanța a constatat că credea că se va implica doar într-un antrenament de supraviețuire.

Cei 13 acuzați, 11 bărbați și două femei cu vârste cuprinse între 26 și 66 de ani, erau membri ai grupului de Facebook „Les Barjols” și sunt judecați din 17 ianuarie.

Grupul a împărtășit ideologia de extremă-dreaptă pe platforma de socializare, susținând răsturnarea guvernului folosind arme și vizând politicienii pro-imigrație.

Avocații acuzaților au minimizat intențiile clienților lor și i-au descris drept extremiști stângaci, fără planuri de acțiune.

Romain Ruiz, avocatul unuia dintre cei nouă care au fost achitați vineri, a lăudat decizia instanței, spunând că aceasta arată că „se poate fi puțin rațional în chestiunile anti-terorism”.

Procurorii au la dispoziție 10 zile pentru a decide dacă vor contesta verdictul.