​Bulgaria renunță la ținta sa de a adopta euro din ianuarie 2024, deoarece nu îndeplinește anumite criterii, dar va încerca să se alăture monedei comune UE până în 2025 sau, eventual, mai devreme, a declarat vineri ministrul de Finanțe Rossitsa Velkova, relatează Reuters.

Bulgaria nu mai amana adoptarea monedei euroFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, și-a propus să adere la zona euro de anul viitor, deoarece caută mai multe investiții și securitate a creditelor, dar s-a confruntat cu crizele politice și se pregătește pentru al cincilea set de alegeri în ultimii doi ani în luna aprilie.

Velkova a declarat vineri reporterilor că țara nu îndeplinește criteriile privind inflația și nici nu a adoptat unele modificări legale necesare.

„Nu ne-am îndeplinit angajamentele pe care le-am făcut atunci când ne-am alăturat ERM-2 și nu îndeplinim criteriile de inflație”, a spus Velkova.

Ea a adăugat, totuși, că țara s-ar putea strădui să finalizeze în continuare adoptarea euro de la jumătatea anului 2024 dacă îndeplinește criteriile pentru asta.