Serviciul pentru Migrație al Poliției Metropolitane de la Moscova a decis să interzică intrarea în Rusia timp de 40 de ani pentru cetățeana americană Alicia Day, după ce a plimbat un vițel prin Piața Roșie din capitala rusă, relatează TASS.

Alicia Day cu un alt vitel al ei in UcrainaFoto: WillWest News / Profimedia Images

„S-a dispus decizia de a nu permite intrarea în Federația Rusă a cetățeanului american Alicia Day, născută la 9 august 1988, pentru o perioadă până la 13 februarie 2063”, afirmă un document depus la tribunalul Troțki din Moscova, unde s-a judecat problema expulzării administrative a femeii din Rusia.

Decizia a fost luată în temeiul Articolului 18.8 din Codul de infracțiuni administrative al Rusiei („Încălcarea de către un cetățean străin a regulilor de intrare sau a regimului de ședere în Federația Rusă”).

După cum rezultă din documentele dispuse în instanță, Day a locuit în Rusia fără să se înregistreze. Ea a declarat că nu știa că legislația rusă prevede această obligație. Anterior, Day a spus că a ajuns în Rusia cu o viză de turist.

Ea a fost arestată la începutul lui februarie în Piața Roșie de poliția din Moscova după ce s-a plimbat cu un vițel în emblematica piață din capitala rusă. Ea a declarat în fața instanței că a cumpărat animalul de pe „Avito”, un popular site de cumpărături online din Rusia, și a decis să-l plimbe.

Cine este cetățeana americană expulzată de Rusia

Day, o activistă vegană și militantă pentru drepturile animalelor, a fost arestată în baza Art. 20.2 („Încălcarea procedurii stabilite pentru desfășurarea unei ședințe, miting, demonstrație, marș sau pichetare”) și Art. 19.3 („Nesupunerea la ordinul legal al unui ofițer de poliție”) din Codul de infracțiuni administrative al Rusiei.

Tribunalul care a audiat inițial cazul ei a condamnat-o la plata unei amenzi de 20.000 de ruble și 13 zile de arest.

Documentele depuse în instanță afirmă că ea s-a plimbat prin Piața Roșie și a strigat: „Animalele nu sunt hrană!”. TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, amintește de asemenea că orice evenimente publice sunt interzise în Piața Roșie.

Day a mai spus că a plănuit să ducă vițelul la Kirov, un oraș din zona Munților Urali, și să-i arate zona frumoasă.

Anul trecut Day a locuit la Varșovia și a plimbat o oaie acolo, iar în 2019 a locuit la Londra, unde a salvat un porc de la sacrificare și l-a instalat în apartamentul ei.

Ea are în prezent șapte purcei și trei viței la adăpost, inclusiv cel cu care a fost reținută. Ea a declarat că nu a urmărit niciun obiectiv politic prin acțiunea din Piața Roșie.