Deputaţii spanioli au adoptat definitiv joi o lege care instituie un „concediu menstrual” pentru femeile care suferă de menstre dureroase, o iniţiativă insolită în Europa şi care ar avea scopul, potrivit Guvernului de stânga de la Madrid, să spargă un tabu, conform AFP.

Premierul spaniol Pedro SanchezFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

„Este o zi istorică pentru progresele feministe”, a scris pe Twitter ministrul spaniol pentru Egalitate, Irene Montero, membră a partidului stângii radicale Podemos, aliat al socialiştilor în guvern.

Singura țară din Europa care adoptă o astfel de lege pentru „concediul menstrual”

Adoptată cu 185 de voturi „pentru”, 154 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri, această lege a făcut din Spania prima ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume care au integrat o astfel de măsură în legislaţiile lor naţionale, aşa cum au procedat deja Japonia, Indonezia şi Zambia.

Prin această lege, „concediul medical pentru o femeie în caz de menstre invalidante” asociate, de exemplu, „unor patologii precum endometrioza”, va fi „recunoscut ca o situaţie specială de incapacitate temporară” de a lucra.

„Este vorba despre a asocia această situaţie patologică cu o reglementare adaptată cu scopul de a elimina orice prejudecată față de femei în universul muncii”, precizează noua lege.

Nicio precizare nu figurează însă în lege despre durata acestui concediu medical, care va trebui acordat de un medic şi va fi finanţat din bugetul asigurărilor de sănătate.

„Concediul menstrual” a suscitat însă şi reticenţe în rândul aripii socialiste a Guvernului de la Madrid şi chiar a fost criticat de sindicatul UGT. Această centrală sindicală cu afiliere socialistă, una dintre cele mai mari două formaţiuni sindicale din Spania, s-a declarat îngrijorată de o posibilă frână pusă în calea angajării femeilor de marea parte a companiilor, care ar dori să evite astfel de absenţe de la locul de muncă.

Partidul Popular (PP, formaţiune conservatoare), principala forţă a opoziţiei de dreapta, a avertizat în legătură cu un risc de „marginalizare” şi de „stigmatizare”, precum şi în legătură cu „consecinţe negative pe piaţa muncii” pentru femei.

Adolescentele din Spania vor putea face avort fără aprobarea părinţilor lor

„Concediul menstrual” este una dintre măsurile-far ale unui proiect de lege mult mai amplu ce vizează facilitarea accesului la avort în spitale publice, în condiţiile în care aceste unităţi practică mai puţin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină din Spania, mai ales din cauza unor obiecţii numeroase pe motive de conştiinţă înaintate de către medici.

Din cauza acestei situaţii, precum şi a absenţei unor clinici specializate în proximitate, femeile spaniole trebuie să parcurgă uneori sute de kilometri pentru a putea să facă un avort.

Noua lege le va permite şi minorelor cu vârsta 16-17 ani să facă avort fără aprobarea părinţilor lor, anulând astfel o obligativitate adoptată în 2015 de un guvern conservator.

Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010, însă întreruperea voluntară de sarcină rămâne un drept presărat cu multe capcane în această ţară cu profunde tradiţii catolice.

Legea adoptată joi prevede, de asemenea, o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de mijloace contraceptive sau de produse de igienă menstruală în licee.

Spania este o ţară considerată un punct de referinţă în materie de drepturi ale femeilor în Europa, mai ales după adoptarea în 2004 a unei legi împotriva violenţelor de gen. Revendicându-se feminist, Guvernul condus de Pedro Sanchez include mai multe femei decât bărbaţi. (Sursa: Agerpres)