Zeci de oameni furioşi au spart vitrinele băncilor şi au incendiat pneuri joi, la Beirut, pentru a-şi cere banii blocaţi, în contextul marasmului economic în care se află ţara, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Proteste LibanFoto: MARWAN NAAMANI / AFP / Profimedia

În cartierul Badaro din Beirut, circa 50 de persoane au vandalizat faţadele a cel puţin patru bănci şi au incendiat pneuri în faţa lor, în cursul unei manifestaţii de protest la iniţiativa unei asociaţii a deponenţilor.

Ulterior, manifestanţii s-au adunat în faţa casei unui bancher dintr-o suburbie a capitalei, potrivit media locale.

De la începutul crizei economice fără precedent declanşate în 2019, lira libaneză a pierdut peste 95% din valoare, în raport cu dolarul american. Libanezii nu mai au acces la economiile lor, blocate în bănci, care au restricţionat retragerile şi transferurile de bani.

Anul trecut, o serie de spargeri comise de clienţi care încercau să-şi recupereze economiile au determinat băncile să-şi înceteze parţial activităţile, timp de câteva săptămâni. Pe 6 februarie, Asociaţia băncilor din Liban a anunţat o grevă a sectorului, după o decizie a instanţei care a ordonat unei bănci să-i restituie integral economiile unui client.

Mai funcţionează doar bancomatele, iar oamenii sunt nevoiţi să stea cu orele la coadă la ATM-uri pentru a putea retrage câteva sute de dolari. Majoritatea libanezilor au economii în dolari americani, iar băncile aplică din 2019 limite stricte retragerilor de valute, ceea ce face ca mulţi libanezi să aibă practic economiile blocate şi accentuează dificultăţile cu care se confruntă pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare traiului zilnic.

Furie în Liban din cauza crizei economice

„Acum trei ani, ne-au furat banii”, a declarat pentru France Presse unul dintre manifestanţi, Pascal al-Rassi, medic. „Unii din cei de aici sunt milionari, dar nu au niciun ban în buzunar”, a adăugat acesta, declarându-se hotărât să continue protestul până îşi va recupera banii.

Joi, lira libaneză se schimba la un curs de aproape 80.000 pentru un dolar, în timp ce la începutul lui februarie raportul era de 60.000 la 1. Noua scădere s-a tradus printr-o creştere a preţurilor la produsele de bază, într-o ţară unde peste 80% din oameni trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit ONU.

Miercuri, în reacţie la noua deteriorare a condiţiilor de trai, zeci de şoferi de taxi au blocat circulaţia în faţa Ministerului de Interne din Beirut. Libanul trece printr-una din cele mai grave crize economice din lume începând din 1850, potrivit Băncii Mondiale.

Situaţia este agravată de criza politică, în condiţiile în care de la 1 noiembrie încoace parlamentul divizat nu a reuşit să aleagă un preşedinte, din 11 încercări. Libanul este condus de un guvern interimar, care nu reuşeşte să adopte reformele indispensabile pentru a obţine ajutor din partea comunităţii internaţionale.