Un bărbat a fost arestat în provincia Hatay, în sudul Turciei, în timp ce încerca să fure un bebeluș dintr-un spital, profitând de haosul creat de cutremurul masiv care a devastat sudul țării, a relatat presa turcă, preluată de AFP.

Echipe de salvare după cutremurul din TurciaFoto: Konstantinos Zilos/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bărbatul în vârstă de 55 de ani, originar din Ankara, s-a prezentat ca ofițer de poliție pensionat la recepția unui centru medical privat din orașul Samandag și a revendicat un bebeluș al cărui nume l-a precizat, a relatat agenția oficială de presă Anadolu.

Într-o înregistrare video difuzată de agenția turcă și prezentată pe larg de posturile de televiziune turcești, un bărbat îmbrăcat într-o jachetă închisă la culoare, vizibil tulburat, se prezintă și cere copilul înainte de a se auzi strigăte care să dea alarma.

Suspectul a fost apoi arestat și încătușat. Poliția a găsit asupra suspectului mai multe cărți de identitate false și o sumă mare de bani, 53.000 de lire turcești (peste 2.600 de euro). De asemenea, bărbatul avea în mașină un pistol „cu două încărcătoare și 42 de cartușe", a precizat canalul privat NTV.

În zonele afectate de cutremur sunt 900 de copii singuri, sute de mii de oameni vor să-i ia în grija lor

Ministerul turc al Familiei a anunțat miercuri că în provinciile afectate de cutremur au fost înregistrați 1.396 de copii neînsoțiți. Dintre aceștia, 508 au fost reuniți cu familiile lor.

Potrivit TRT HAber, 290.000 de persoane au depus cereri prin intermediul platformei turcești de e-guvernare pentru a lua în plasament copii neînsoțiți.

Copiii și bebelușii supraviețuitori ai cutremurului sunt transportați mai întâi la spitale pentru controale medicale și tratamente. Cei ale căror tratamente sunt finalizate sunt predați familiilor și rudelor lor după identificare.

Copiii neînsoțiți, ale căror tratamente au fost finalizate și ale căror familii nu pot fi contactate, sunt luați în îngrijire și protecție în instituțiile Ministerului Familiei și Serviciilor Sociale.

Acest minister, care acordă prioritate reunirii supraviețuitorilor cutremurelor cu rudele lor după identificare, nu implementează în prezent servicii de plasament familial pentru bebelușii și copiii supraviețuitori ai cutremurului.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade din 6 februarie a devastat provincia de la granița cu Siria și a ucis aproape 40.000 de persoane în Turcia și Siria.