Comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, a declarat în Parlamentul European că Uniunea Europeană așteaptă ca Serbia să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, dar absența unei astfel de decizii nu poate fi motiv pentru întreruperea negocierilor de aderare cu Serbia, potrivit agenției sârbe de presă Beta, citată de Rador.

Imagine a mercenarilor Wagner in BelgradFoto: Oliver Bunic / AFP / Profimedia Images

"Așteptăm ca Serbia să-și armonizeze politica externă și de securitate cu politica UE, iar aceasta înseamnă și impunerea de sancțiuni Rusiei, dar dacă nu o va face, nu va fi un motiv pentru întreruperea negocierilor" – a declarat Várhelyi, răspunzând la o întrebare formulată de un deputat european.

Várhelyi a spus că UE a solicitat Serbiei să fie de partea ei și să-și armonizeze politicile cu cele europene.

"Pentru multe state membre acesta este un criteriu important. Însă, potrivit noii metodologii și cadrului de negociere, armonizarea politicii externe și de securitate nu este un criteriu pentru întreruperea negocierilor. Aceasta este o ultimă măsură și am speranța că Serbia va înțelege cât este de important și să sperăm că își va schimba poziția" – a declarat Várhelyi