Mai mulți boxeri muntenegreni, veniți să participe la un turneu internațional, au fost obligați să se întoarcă acasă după ce li s-a interzis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, scrie Deschide.md, în condițiile în care străinii sunt controlați în mod special la sosirea în țară. Luni, președintele Maia Sandu a spus că Rusia a pregătit un plan de destabilizare violentă a R. Moldova, iar mai mulți suporteri sârbi ai echipei Partizan Belgrad nu au fost lăsați să intre luni seară în țară.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Cei cinci boxeri împreună cu antrenorul au venit din Muntenegru pentru a participa la turneul internațional ”Pavel Luceschii”, care se desfășoară în R. Moldova în perioada 15-17 februarie.

”Pe Aeroportul din Chișinău, polițiștii nu au permis echipei noastre să intre în R. Moldova, fără a ne oferi vreo explicație. După câteva ore de așteptare, boxerilor noștri le-au fost luate actele și li s-a cerut să se întoarcă cu primul avion, care decolează mâine, la 9:20, cu destinația Istanbul, după care vor urca în altă aeronavă la 19:40 cu destinația Podgorica. Din păcate, participarea boxerilor noștri la turneul internațional s-a încheiat înainte de a se începe” se scrie pe pagina de Facebook a clubului sportiv din care fac parte boxerii.

Purtătorul de cuvânt al forțelor de frontieră moldovene, Raisa Novițchi, a declarat că, în ultimele 24 de ore, mai mulți cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova, pe motiv că nu întruneau condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat.

„Amintim că, după data 24 februarie 2022, odată cu instituirea situației de urgentă legată de război în imediata apropiere de frontiera de stat a R. Moldova, la intrarea în țară toți cetățenii străini trec un control special, în contextul excluderii unor riscuri de securitate” a mai declarat Novițchi.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Un grup de „diversionişti” din Serbia ar fi urmat să ajungă în această săptămână în Republica Moldova ca parte a suporterilor echipei de fotbal Partizan Belgrad, care are programat joi un meci de fotbal, a declarat deputatul PAS Andrian Cheptonar.