Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunțat miercuri un „concept reînnoit” al politicii externe a Rusiei, susținând că aceasta se va concentra pe eliminarea a ceea ce el a numit „monopolul" occidental asupra chestiunilor globale, scrie Reuters.

Serghei LavrovFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia
  • „Conceptul reînnoit al politicii noastre externe se va concentra pe nevoia de a pune capăt monopolului Occidentului asupra modelării cadrului vieţii internaţionale.
  • Astăzi, Statele Unite şi sateliţii lor duc un război hibrid total contra noastră, pe care l-au pregătit timp de mulţi ani, folosindu-se de extremiştii naţionalişti ucraineni”, a susținut Lavrov într-o intervenţie în Duma de Stat.

Alternativa la axa occidentală

El a vorbit despre parteneriatul cu China drept alternativă la axa occidentală:

  • „Împreună cu prietenii noştri chinezi, lucrăm pentru a ne consolida cooperarea strategică bilaterală, care a ajuns la un nivel de încredere fără precedent în istorie.
  • Legătura între politicile externe ale Moscovei şi Beijingului stabileşte fundamentele arhitecturii multilaterale emergente şi serveşte ca factor de echilibru şi stabilitate în afacerile mondiale”.

Lavrov a transmis și „dorinţa” Moscovei de a dezvolta „relaţii de cooperare strategică privilegiate” cu India, vorbind și despre legăturile strânse ale Rusiei şi cu Brazilia, Iran, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Africa de Sud şi cu alte „state prietene de pe toate continentele” şi regiunile, printre care America Latină.