Mulți oameni visează la pensionare, sperând că vor petrece mulți ani sănătoși și fără a mai fi nevoiți să muncească. Dar datele analizate de Bloomberg arată că șansele de a reuși acest lucru variază dramatic de la țară la țară, notează Rador.

Pensionari din Berna, ElvetiaFoto: Alamy / Profimedia

În 2019 (acestea sunt cele mai recente date comparabile), speranța medie de viață în țările OCDE pentru cei care împliniseră deja 60 de ani era de 82 de ani, iar vârsta medie efectivă de pensionare era de 64 de ani.

În realitate, timpul petrecut de oameni la pensie înregistrează diferențe mari în funcție de țară, de la 12,9 ani în Mexic (pentru bărbați) la 23,3 ani în Franța. Dacă în ecuație se mai introduce și perspectiva sănătății, atunci perioada pe care un pensionar o va petrece într-o stare bună de sănătate variază între 7,7 și 18,5 ani.

O persoană care a împlinit vârsta de 60 de ani, în unele țări precum Mexic, Columbia și SUA, se poate aștepta să petreacă doar un deceniu ca pensionar sănătos – sau chiar mai puțin. În schimb, în țări precum Franța și Luxemburg, bărbații se pot aștepta la mai mult de 18 ani sănătoși de pensie.

Situația este puțin mai bună pentru femei, deoarece în general trăiesc mai mult. În medie, femeile din țările OCDE petrec aproximativ 22,8 ani la pensie, dar o treime din această perioadă este petrecută într-o stare proastă de sănătate.