Guvernul din Noua Zeelandă a declarat Stare Națională de Urgență pentru a treia oară în istorie, în timp ce ciclonul Gabrielle provoacă inundații extinse și alunecări de teren, relatează Reuters. Mulți oameni sunt fără electricitate, drumurile sunt închise și unele orașe sunt complet izolate pe Insula de Nord.

Noua Zeelanda declara stare nationala de urgenta din cauza ciclonului GabrielleFoto: Brian Scantlebury | Dreamstime.com

Kieran McAnulty, ministrul pentru managementul situațiilor de urgență, a declarat marți că pagubele pe scară largă cauzate de acest ciclon înseamnă că este nevoie de o declarație națională pentru a sprijini cei afectați.

„Acesta este un eveniment meteorologic fără precedent, care are un impact major în mare parte din Insula de Nord”, a spus McAnulty.

Starea de urgență la nivel național, declarată pentru a treia oară în istorie

Starea națională de urgență a fost declarată doar cu două ocazii anterioare - după cutremurul de 6,3 din Christchurch din 2011 și în primele zile ale pandemiei de COVID-19.

Gabrielle se afla la 100 km nord-est de Auckland, deasupra unor insule mici, dar acum se deplasa spre sud-vest.

Ciclonul a adus ploi abundente, inundații și vânturi puternice peste Insula de Nord și a forțat evacuarea multor așezări de pe plajă. Au fost înființate centre de evacuare pe Insula de Nord. Mulți oameni sunt fără electricitate, drumurile sunt închise și unele orașe sunt izolate complet.

Presa locală difuzează imagini cu oameni care stau pe acoperișurile clădirilor înconjurate de ape, case luate de alunecările de teren și cu drumuri sub apă.

Serviciile de urgență din Noua Zeelandă au confirmat că un pompier voluntar a rămas blocat unei case după o alunecare de teren într-un oraș de pe plajă, lângă Auckland. Un al doilea pompier a fost salvat și se află în stare critică la spital.

O navă a marinei din Noua Zeelandă se îndreaptă spre un iaht care și-a aprins farul de urgență în această dimineață în largul coastei de est a țării.

„Acesta a fost și continuă să fie un eveniment serios și semnificativ pentru regiunea noastră”, a declarat Rachel Kelleher, de la Auckland Emergency Management.

„Informați-vă și aveți grijă unul de celălalt”, a spus ea

FOTO Brian Scantlebury|Dreamstime.com