Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a denunțat duminică reprezentarea soldaților francezi în blockbuster-ul Marvel „Black Panther: Wakanda Forever” unde aceștia sunt descriși ca fiind veniți să jefuiască resurse, reacție care se înscrie într-un context de război informațional în Africa, relatează AFP.

Ministrul francez al apărării Sébastien LecornuFoto: Romain GAILLARD-POOL / Sipa Press / Profimedia

„Condamn ferm această reprezentare falsă și înșelătoare a forțelor noastre armate”, a scris Lecornu pe Twitter. „Mă gândesc și le aduc un omagiu celor 58 de soldați francezi care au murit apărând Mali la cererea acestuia împotriva grupărilor teroriste islamiste”.

Filmul „Black Panther: Wakanda Forever” de Ryan Coogler, lansat în Franța la sfârșitul anului 2022, înfățișează soldați francezi prizonieri îngenunchiați în fața reginei Wakanda, un regat fictiv, în ținute similare cu cele ale soldaților francezi dislocați în Mali până în luna august anul trecut. Un ministru francez trebuie să răspundă și pentru acțiunile lor în fața Națiunilor Unite.

Anturajul lui Sebastien Lecornu subliniază „furia ministrului văzând filmul”, în timp ce Franța acuză în mod regulat Rusia că a purtat un război informațional împotriva sa, manipulând opinia publică asupra acțiunii sale în regiune.

Ministerul admite libertatea unei „opere artistice” căreia Franța nu pretinde nici retragerea, nici cenzura.

Pe de altă parte, „nu poate exista nici un revizionism asupra acțiunii recente a Franței în Mali: am intervenit la cererea țării pentru a lupta împotriva grupărilor teroriste armate departe de povestea relatată în film, și anume o armată franceză care vine să-i jefuiască resursele naturale”.

„Este rolul ministrului să apere rezultatele operațiunilor Serval și Barkhane”, desfășurate în 2013 și respectiv 2014 la solicitarea Bamako pentru a lupta împotriva jihadiștilor care au legături cu Al-Qaeda și gruparea Stat Islamic.

Dubla lovitură de stat din Mali din 2020 și 2021 a pecetluit operațiunea. Ultimul soldat francez a părăsit țara la sfârșitul lunii august. Relațiile au fost de atunci înghețate între Paris și Bamako, care, potrivit Parisului, ar fi permis grupului paramilitar rus Wagner să trimită mercenari aici.

Reacția ministrului face parte și din dorința Parisului de a răspunde „la narațiunile concurenților noștri” din Africa. O aluzie directă la deteriorarea imaginii Franței în opinia publică din Sahel, amplificată în special de propaganda rusă, în special de galaxia organelor media legate de grupul Wagner.