​Peste 5.000 de rusoaice însărcinate au intrat în Argentina în ultimele luni, dintre care 33 cu un singur zbor, scrie BBC. Cele mai recente sosiri au fost toate în ultimele săptămâni de sarcină, potrivit agenției naționale pentru migrație.

Nou-născutFoto: SAMUEL ASHFIELD / Sciencephoto / Profimedia

Femeile însărcinate din Rusia ar merge să nască în Argentina pentru a obține cetățenia argentiniană pentru copiii loc, notează BBC.

Numărul rusoaicelor care au mers să nască în Argentina a crescut în ultima perioadă, presa locală scriind că este și un rezultat al războiului din Ucraina.

„Nu au venit aici ca turiști”

Din cele 33 de femei care au sosit în capitala Argentinei cu un singur zbor, joi, trei au fost reținute din cauza „problemelor cu documentele lor”, alăturându-se altor trei care ajunseseră în ziua precedentă, a declarat pentru La Nacion șefa agenției de migrație, Florencia Carignano.

Femeile din Rusia au susținut inițial că vizitează Argentina ca turiști, a spus ea. „În aceste cazuri s-a constatat că nu au venit aici ca turiști. Au recunoscut chiar ele”.

Ea spune că aceste femei vor ca copiii lor să aibă cetățenia argentiniană, deoarece aceasta oferă mai multă libertate decât un pașaport rusesc. „Problema este că vin în Argentina, își înscriu copiii ca argentinieni și pleacă. Pașaportul nostru este foarte sigur în întreaga lume. Le permite să intre în 171 de țări fără viză”, a spus Carignano.

A avea un copil argentinian accelerează și procesul de cetățenie pentru părinți. În prezent, rușii pot călători fără viză în doar 87 de țări, iar călătoria în multe țări occidentale a devenit mult mai dificilă pentru ruși de când țara lor a invadat Ucraina, în februarie anul trecut.

Un avocat al celor trei femei reținute joi și puse în libertate între timp a reclamat că acestea au fost închise pe nedrept: „Aceste femei care nu au comis o crimă, care nu au încălcat nicio lege, au fost private ilegal de libertate”.

„O afacere de milioane de dolari”

La Nacion a atribuit creșterea spectaculoasă a sosirilor de cetățeni ruși atât războiului din Ucraina, cât și „medicinei de înaltă calitate din Argentina, unde exisă o varietate de spitale”.

Un site de limba rusă consultat de BBC oferă diverse pachete pentru viitoarele mame care doresc să nască în Argentina. Site-ul face reclamă la servicii precum planuri personalizate de naștere, preluare de la aeroport, lecții de spaniolă și reduceri la „cele mai bune spitale din capitala Argentinei”. Pachetele variază de la „clasa economică”, începând de la 5.000 de dolari, la „clasa întâi”, începând de la 15.000 de dolari. Site-ul mai spune că facilitează „turismul pentru naștere” și oferă sprijin pentru migrație din 2015.

Sâmbătă, La Nacion a scris că poliția argentiniană a desfășurat raiduri ca parte a unei investigații privind „o afacere de milioane de dolari” vizând o rețea ilicită care ar fi furnizat femeilor însărcinate din Rusia și partenerilor acestora documente falsificate eliberate în timp record pentru a le permite să se stabilească în Argentina. Conform poliției argentiniene, gruparea ar fi perceput până la 35.000 de dolari pentru servicii.