Turcia a promis că va ancheta în amănunțime orice persoană suspectată de responsabilitate pentru prăbușirea clădirilor în urma cutremurelor devastatoare din țară și a ordonat deja reținerea a 113 suspecți, transmite Reuters.

Cutremur în TurciaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vicepreședintele Fuat Oktay a anunțat în cursul nopții că până în prezent au fost identificați 131 de suspecți responsabili de prăbușirea unora dintre miile de clădiri dărâmate în cele 10 provincii afectate de cutremurele de lunea trecută.

25.000 de clădiri s-au prăbușit după cutremur

„Au fost emise ordine de reținere pentru 113 dintre ei", a declarat Oktay reporterilor în cadrul unui briefing la centrul de coordonare a gestionării dezastrelor din Ankara.

"Vom face asta cu meticulozitate până la încheierea procedurilor judiciare necesare, în special în cazul clădirilor care au suferit pagube importante și al clădirilor care au provocat morți și răniți", a adăugat el.

El a precizat că ministerul justiției a înființat birouri de investigare a infracțiunilor provocate de cutremur în provinciile din zonele afectate pentru a investiga cazurile de deces și rănire.

Ministrul Mediului, Murat Kurum, a spus că 24.921 de clădiri din întreaga regiune s-au prăbușit sau au fost grav avariate în urma cutremurului.

Salvatorii încă mai căutau duminică după-amiază supraviețuitori printre dărâmături la șase zile de la dezastrul care a lovit părți din Siria și Turcia. Bilanțul victimelor a depășit 28.000 de morți și se așteaptă ca acesta să crească în continuare.

Corupția a crescut exploziv în Turcia

Partidele de opoziție au acuzat guvernul președintelui Tayyip Erdogan că nu a aplicat reglementările privind construcțiile și că a cheltuit necorespunzător sumele provenite din taxele speciale percepute după ultimul cutremur major din 1999, taxe menite să fie folosite la consolidarea clădirilor.

Erdogan a susținut că opoziția spune doar minciuni și răspândește calomnii pentru a discredita guvernul, obstrucționând investițiile în loc să se confrunte cu corupția din municipalitățile conduse de opoziție.

În ultimii zece ani, Turcia a coborât 47 de locuri în Indicele de percepție a corupției al Transparency International, ajungând pe 101, după ce în 2012 se afla pe locul 54 din 174 de țări.

Procurorii de stat din Adana au ordonat reținerea a 62 de persoane în cadrul unei anchete privind clădirile prăbușite, în timp ce procurorii au cerut arestarea a 33 de persoane în Diyarbakir din același motiv, a relatat agenția de presă de stat Anadolu.

Aceasta a precizat că opt persoane au fost reținute în Sanliurfa și patru în Osmaniye în legătură cu clădiri distruse despre care se crede că prezentau deficiențe, cum ar fi faptul că au fost îndepărtați unii stâlpi de rezistență.

Ce a spus un dezvoltator prins pe aeroport

Poliția l-a reținut pe dezvoltatorul unui complex rezidențial care s-a prăbușit în Antakya pe aeroportul din Istanbul în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un avion spre Muntenegru vineri seara și a fost arestat în mod oficial sâmbătă, potrivit Anadolu.

Blocul rezidențial de lux cu 12 etaje a fost finalizat în urmă cu un deceniu și conținea 249 de apartamente. Nu există informații privind victimele din acea clădire.

Bărbatul arestat le-a spus procurorilor că nu știe de ce s-a prăbușit complexul și că dorința sa de a merge în Muntenegru nu avea nicio legătură cu ce s-a întâmplat, a relatat Anadolu.

„Am îndeplinit toate procedurile prevăzute de legislație. Toate autorizațiile fuseseră obținute", a declarat acesta..