Ciprioții s-au prezentat duminică la urne în turul doi al alegerilor prezidențiale, ce pune față în față doi diplomați de carieră în ceea ce ar putea fi un vot de răscruce, care a divizat dreapta politică, transmite Reuters.

Larnaca, CipruFoto: Sofia Lambrianidou / Panthermedia / Profimedia Images

Nikos Christodoulides, în vârstă de 49 de ani, fost ministru de externe al partidului de dreapta DISY de la guvernare, care acum candidează ca independent, deține un mic avantaj după ce primul tur de scrutin din 5 februarie a provocat eliminarea surprinzătoare a șefului DISY, Averof Neophytou.

În al doilea tur de scrutin, el se confruntă cu Andreas Mavroyiannis, 66 de ani, de asemenea declarat independent, care a fost negociator-șef în discuțiile de pace cu ciprioții turci și fost reprezentant permanent al Ciprului la Națiunile Unite.

Christodoulides este susținut de o serie de partide de centru și de centru-dreapta, iar Mavroyiannis de AKEL, partid de stânga.

Președintele în exercițiu al Ciprului, Nicos Anastasiades, de la DISY, nu poate candida la un al treilea mandat din cauza legislației și a declarat că susține linia partidului.

Însă au existat numeroase informații conform cărora acesta ar fi dorit ca partidul să-l susțină pe Christodoulides, protejatul său, în turul al doilea, ceea ce a declanșat dezacorduri în rândurile formațiunii.

Mavroyiannis a primit un ajutor neașteptat în această săptămână, când DISY a transmis că membrii săi ar trebui să voteze după propria conștiință, formațiunea fiind deranjată de faptul că Christodoulides, fost membru de partid, și-a lansat propria candidatură.

Următorul președinte se va confrunta cu probleme care variază de la un impas în negocierile de reunificare cu ciprioții turci și conflictele de muncă generate de inflația galopantă, până la consecințele scandalurilor de corupție și creșterea migrației.

"Ceea ce este important este unitatea", a declarat Christodoulides după ce și-a exprimat votul.

Christodoulides este susținut de partide care au opinii divergente și dure în ceea ce privește rezolvarea divizării vechi de zeci de ani a Ciprului. Mavroyiannis este susținut de partidul mai moderat AKEL, deși ambii candidați au declarat că ar trebui reluate discuțiile de pace.