Zeci de mii de iranieni s-au reunit sâmbătă în centrul Teheranului şi în marile oraşe pentru a marca cea de-a 44-a aniversare a Revoluţiei islamice, la aproape cinci luni de la începerea mişcării de protest declanşată de moartea tinerei de origine kurdă Mahsa Amini.

Iranul sărbătorește 44 de ani de la Revoluţia islamicăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Preşedintele Ebrahim Raisi era așteptat să se adreseze oamenilor adunaţi în Piaţa Azadi („Libertatea”) din capitală pentru această sărbătoare, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

UPDATE: Discursul lui Raisi

Protestele naţionale, care au fost orchestrate de alte ţări, în special SUA, au eşuat, a declarat sâmbătă preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, cu ocazia marcării a 44 de ani de la Revoluţie Islamică din 1979, relatează Agerpres citând agenția DPA.

„Poporul iranian a făcut ca planul inamicilor străini de (a promova) revolta şi războiul mediatic să eşueze”, a spus Raisi.

Şeful statului a mai afirmat că Iranul a neutralizat ceea ce el numeşte o conspiraţie organizată din străinătate şi a obţinut o nouă victorie pentru Revoluţie.

Cu toate acestea, realitatea din Iran este diferită de descrierea preşedintelui, comentează DPA. Deşi numărul demonstraţiile de stradă s-a redus, persistă totuşi proteste în alte forme.

Printre altele, tot mai multe femei ignoră cerinţa de a purta văl în public, sfidând astfel regulile islamice. În plus, apar tot mai multe solicitări de schimbare a Constituţiei şi de organizare a unui referendum pentru a stabili noul curs politic al ţării.

În discursul său de sâmbătă, Raisi a acuzat din nou alte ţări, în special SUA, că au organizat şi finanţat protestele. Potrivit lui Raisi, felul în care se portretizează în străinătate rolul femeilor în Iran este greşit.

„Femeile sunt libere şi sunt reprezentate în toate poziţiile de conducere, însă, spre deosebire de Occident, nu sunt tratate ca obiecte”, a declarat Raisi.

În plus, în Iran, a spus el, „familia este pe primul loc, nu chestiuni precum homosexualitatea”.

Relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex sunt ilegale în Iran şi pot fi sancţionate cu pedeapsa cu moartea.

Guvernul lui Raisi nu se confruntă doar cu o revoltă politică. Din punct de vedere economic, ţara sa află în cea mai gravă criză din istoria sa. Moneda naţională, rialul, se devalorizează permanent şi nu se întrevede nicio îmbunătăţire. În plus, din cauza reprimării violente a manifestaţiilor, au fost adoptate noi sancţiuni împotriva regimului, ceea ce duce la izolarea ţării pe plan internaţional.

Zeci de mii de iranieni s-au reunit sâmbătă în centrul Teheranului şi în marile oraşe pentru a marca a 44-a aniversare a Revoluţiei Islamice.

În 2021 şi 2022, ceremoniile de aniversare a Revoluţiei din 1979 au fost reduse din cauza pandemiei de Covid-19.

Dar anul acesta, puterea a dat un impuls acestor sărbători, organizate în 1.400 de oraşe din ţară, potrivit televiziunii.

În Piaţa Azadi, persoanele prezente au agitat portrete ale ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, fondatorul Republicii Islamice, ale ayatollahului Ruhollah Khomeini, precum şi ale popularului general Qassem Soleimani, ucis într-un raid al armatei americane în ianuarie 2020 la Bagdad.

Participanţii au strigat „Jos Statele Unite”, „Jos Israelul”, „Jos Marea Britanie”, principalii adversari ai Republicii Islamice din 1979, şi au cerut sprijin pentru „un Iran unit, puternic şi stabil”.

În jurul pieţei uriaşe au fost desfăşurate rachete Sejjil şi drone Shahed 136 produse de Iran.

Dar s-a auzit și „Moarte dictatorului” sau „Moarte Republicii Islamice”

Însă mulţi au putut auzi strigăte precum „Moarte dictatorului!”, în înregistrări video postate pe social-media, scrie Reuters. Într-o înregistrare video despre care se crede că a fost făcută în cartierul Afsariyeh din Teheran se puteau observa în depărtare focuri de artificii în timp ce protestatari sunt auziţi strigând „Moarte Republicii Islamice”. În înregistrări video similare, postate pe social media şi pe care Reuters spune că nu le-a putut verifica din surse independente, se aud sloganuri antiguvernamentale strigate de la ferestre şi de pe acoperişuri de către protestatarii care au rămas în case în mai multe oraşe.

Celebrările au loc în timp ce ţara a fost zguduită de o mişcare de protest după moartea, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, care şi-a pierdut viaţa după ce a fost arestată de poliţia moravurilor, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.

Potrivit autorităţilor, sute de persoane, inclusiv membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în contextul demonstraţiilor, care s-au diminuat în intensitate în ultimele săptămâni.

Mii de oameni, printre care personalităţi culturale, avocaţi şi jurnalişti, au fost arestaţi. Cu ocazia aniversării Revoluţiei, guvernul a anunţat eliberarea unui „număr semnificativ” de deţinuţi, printre care şi pe cercetătorul franco-iranian Fariba Adelkhah, arestat în Iran în iunie 2019 şi condamnat la cinci ani de închisoare pentru subminarea securităţii naţionale.

Iranieni de marcă din exil caută modalităţi de unificare a opoziţiei

Separat, opt personalităţi ale exilului iranian au anunţat vineri că discută modalităţi de unificare a opoziţiei fragmentate, în contextul aniversării a 44 de ani de la Revoluţia islamică din Iran, a relatat Reuters.

„Republica Islamică a supravieţuit doar din cauza neînţelegerilor dintre noi şi ar trebui să lăsăm deoparte diferendele până când ajungem la urnele de vot”, a declarat laureata premiului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi, într-un mesaj video adresat participanţilor la reuniunea unor importanţi reprezentanţi ai opoziţiei, desfăşurată la Universitatea Georgetown din Washington.

„Trebuie să cădem de acord asupra principiilor declaraţiei pentru drepturile omului, asupra eliminării discriminării şi asupra principiilor în care se regăseşte fiecare iranian şi care întruchipează sfârşitul opresiunii”, a declarat avocata pentru drepturile femeilor, Masih Alinejad, care locuieşte în SUA.

Alinejad şi-a exprimat speranţa că un acord asupra principiilor opoziţiei va putea fi încheiat până la sfârşitul lui 2023.

Întrebată de ce printre cei opt reprezentanţi de marcă ai opoziţiei se află doar un singur lider kurd, respectiv Reza Pahlavi, fiul în exil al fostului şah al Iranului, ea a declarat: „Nimeni nu trebuie să aştepte o invitaţie pentru a participa... Călătoria este gratis!”

Opoziţia iraniană a fost multă vreme divizată în numeroase facţiuni, atât în ţară, cât şi în străinătate, şi numără în rândurile sale monarhişti, republicani, reprezentanţi ai stângii şi organizaţii care grupează minorităţi etnice precum kurzii, balucii şi arabii, notează Reuters.