Hans Modrow, ultimul premier comunist al Germaniei de Est, care a condus RDG pentru puțin timp și după căderea Zidului Berlinului, a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani, a anunțat partidul Die Linke, potrivit AFP.

Hans ModrowFoto: Markus Schreiber / AP / Profimedia

Născut la 27 ianuarie 1928 la Jasenitz, în Pomerania (în Polonia de astăzi), Modrow a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al partidului german de stânga radicală Die Linke.

Fără să se fi despărțit vreodată de ideologia comunistă, Modrow va rămâne în istoria fostei RDG ca o figură reformistă, inspirată de liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

Încorporat în Volksturm, miliția civilă responsabilă cu apărarea celui de-al Treilea Reich la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Modrow a fost trimis în captivitate în URSS la sfârșitul conflictului, până în 1949.

După ce a fost eliberat, s-a întors în RDG, unde a urcat treptat în rândurile aparatului politic est-german.

Hans Modrow a fost supranumit „Gorbaciovul Germaniei”

Începând cu anii 1960, a fost membru al comitetului central al Partidului Unității Socialiste din Germania (SED), iar în anii `80 a devenit o figură reformistă.

În anii `80, a fost chiar supranumit „Gorbaciovul Germaniei", din cauza apropierii sale de liderul sovietic, care susținea pe atunci Perestroika.

Modrow a devenit șef al unui guvern de tranziție est-german la 13 noiembrie 1989, la patru zile după căderea Zidului Berlinului.

În calitate de ministru-președinte al Republicii Democrate Germane, a încercat să gestioneze primii pași spre unificarea germană a unei RDG în declin. În februarie 1990, el a adus în guvern, ca miniștri fără portofoliu, reprezentanți ai noilor grupuri de opoziție.

După alegerile din 18 martie 1990, primele alegeri libere din RDG, a fost înlocuit de Lothar de Maizière, membru al Partidului Creștin-Democrat din RDG (CDU).

În 1994, Modrow a fost condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare pentru sperjur în fața unei comisii de anchetă privind abuzurile de putere în fosta RDG.

Între 1999 și 2004 a fost membru al Parlamentului European din partea Partidului Socialismului Democrat (PDS), partidul succesor al SED.