Statele Unite și Marea Britanie au impus vineri noi sancțiuni împotriva a opt bulgari acuzați de corupție, printre care doi foști miniștri și un influent membru al parlamentului, potrivit AFP.

Anthony BlinkenFoto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

„Departamentul Trezoreriei americane, în coordonare cu partenerii noștri britanici, a sancționat astăzi mai multe personalități de nivel înalt (...) pentru implicarea lor pe scară largă în corupția din Bulgaria", a scris pe Twitter șeful diplomației americane Antony Blinken.

„Suntem hotărâți", a adăugat el, „în lupta noastră împotriva corupției sistemice, care subminează instituțiile democratice” în această țară săracă din Balcani, aflată în mijlocul unei crize politice grave.

Printre cei vizați se numără și fostul ministru de finanțe Vladislav Goranov - care a făcut parte, între 2014 și 2020, din guvernul controversatului Boiko Borissov.

El este acuzat că s-a folosit de poziția sa pentru a favoriza „oligarhi”, potrivit Trezoreriei americane. Fostul ministru socialist al energiei Roumen Ovtcharov și doi foști directori ai singurei centrale nucleare bulgare de la Kozlodui sunt suspectați de „activități ilicite” în legătură cu contracte cu Moscova.

Într-o declarație, Departamentul de Stat al SUA a denunțat „dependența toxică” a Bulgariei de energia rusă.

Liderul unei mișcări pro-ruse, Nikolay Malinov, a fost, de asemenea, sancționat pentru că a mituit un judecător pentru a obține dreptul de a călători în Rusia. Acesta fusese acuzat de spionaj și i s-a interzis să călătorească.

Statele Unite au instituit sancțiuni financiare și au interzis intrarea în țară a persoanelor și a familiilor acestora.

Este pentru a doua oară din iunie 2021 când Washingtonul aplică legea Magnitsky, adoptată în 2012, unor cetățeni și entități bulgare pentru a combate impunitatea internațională.

Pe listă, deputatul Delyan Peevski, un fost „magnat al presei”, face obiectul sancțiunilor britanice, alături de Vassil Bojkov, un miliardar care și-a făcut averea în industria jocurilor de noroc.

Ambasadorul SUA la Sofia, Herro Mustafa, a regretat recent că „niciunul” dintre indivizii sancționați prin legea Magnitsky nu este urmărit penal în Bulgaria.

„Am văzut că corupția a subminat funcționarea și controlul unor instituții”, a spus ea.

Bulgaria, care organizează la începutul lunii aprilie al cincilea scrutin parlamentar din ultimii doi ani, nu reușește să formeze un guvern stabil și se află în mijlocul unei crize politice fără precedent de la sfârșitul comunismului în 1989.