Până la 5,3 milioane de persoane riscă să rămână fără adăpost în Siria după cutremurul care a devastat regiuni întregi ale ţării şi ale Turciei vecine, a avertizat vineri un înalt oficial al ONU, relatează AFP și Agerpres.

Cutremur în Siria - căutare supraviețuitoriFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Până la 5,3 milioane de persoane din Siria ar putea rămâne fără adăpost din cauza cutremurului”, a declarat Sivanka Dhanapala, reprezentant al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), la o conferinţă de presă, la Damasc. El a precizat numărul, estimându-l la 5,37 milioane de oameni.

„Aceasta este o cifră colosală şi care se aplică unei populaţii care a suferit deja deplasări în masă” din cauza războiului civil care afectează Siria din 2011, a adăugat Dhanapala.

„Pentru Siria, aceasta este o criză în criză. (Siria a avut) şocuri economice, Covid-ul şi se confruntă în prezent cu o iarnă aspră”, a amintit el.

Supravieţuitorii cutremurului violent care a zguduit Siria şi Turcia vecină în zorii zilei de luni sunt trimişi în tabere construite pentru persoanele strămutate din cauza războiului.

Cutremurul, cu magnitudinea de 7,8 grade, a ucis cel puţin 23.000 de persoane, dintre care peste 3.300 în Siria, potrivit ultimelor bilanţuri oficiale.