Varşovia a informat guvernul de la Tbilisi că fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili poate fi trimis la tratament în Polonia, a declarat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

Volodimir Zelenski arătând fotografii cu fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili în închisoareFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„Polonia a făcut o propunere guvernului georgian, conform căreia Mihail Saakaşvili ar putea fi tratat în Polonia”, a anunţat Morawiecki într-o conferinţă de presă la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Saakaşvili, care a fost preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, ispăşeşte în prezent în ţara sa o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru abuz de putere, în urma unei condamnări pe care o consideră motivată politic. El a făcut de mai multe ori greva foamei şi susţine că a fost otrăvit în timpul detenţiei.

Potrivit dosarului medical făcut public de aliatul său Ghiorghi Cealadze, purtător de cuvânt al familiei, Saakaşvili a scăzut în greutate cu 40% din octombrie 2021 până acum. Echipa fostului preşedinte încearcă să obţină eliberarea acestuia sau permisiunea ca el să fie transferat în străinătate pentru tratament.

Autorităţile georgiene afirmă că fostul preşedinte simulează gravitatea stării sale de sănătate pentru a obţine eliberarea anticipată şi că acesta a beneficiat de tratamente medicale corespunzătoare la clinica din Tbilisi unde este internat de câteva luni.

Citește și: