Autoritatea de reglementare a presei din Marea Britanie a declarat joi că va investiga un articol al vedetei TV Jeremy Clarkson în ziarul The Sun, în care acesta spera că soția prințului Harry, Meghan, va fi obligată într-o zi să defileze goală pe străzi, potrivit Reuters.

Jeremy ClarksonFoto: Captura YouTube

„O urăsc (...) Nu pot dormi noaptea și stau treaz, scrâșnind din dinți și visând la ziua în care va defila goală pe străzile din fiecare oraș din Marea Britanie, în timp ce mulțimile aruncă cu excremente în ea”, a scris Jeremy Clarkson atunci.

Articolul de opinie, publicat în decembrie și retras între timp de The Sun, a stârnit numeroase condamnări din partea publicului, a politicienilor, a angajatorilor lui Clarkson și chiar a propriei sale fiice, după ce acesta a scris că o urăște pe Meghan la „nivel celular”.

Clarkson și The Sun, deținut de News Corp a lui Rupert Murdoch , și-au cerut scuze pentru articol, dar Organizația independentă pentru standarde de presă din Marea Britanie (IPSO) a declarat că a lansat o investigație pe baza plângerilor depuse de două organizații de caritate pentru femei - Fawcett Society și Wilde Foundation.

Rubrica lui Clarkson a devenit cel mai reclamat articol pentru IPSO, care a declarat că a primit peste 25.100 de plângeri din partea publicului.

IPSO, finanțat de o companie finanțată de publicațiile membre, poate cere editorilor să publice corecții dacă se constată că nu respectă standardele și îi poate amenda cu până la 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari) în cazuri grave și sistemice.

Harry a declarat că acele comentarii ale lui Clarkson nu au fost doar oribile și dureroase, ci și că acestea ar încuraja gândirea că este acceptabil să „tratezi femeile în acest fel”.

Harry și Meghan au ținut prima pagină a ziarelor în ultimele luni din cauza acuzațiilor lor de misoginism și rasism la adresa presei tabloide britanice și a memoriilor lui Harry, care conțineau dezvăluiri extrem de personale despre viața și relația sa cu membrii familiei regale.

Ducele și ducesa de Sussex au fost subiectul ironiilor în tabloidele britanice, în special de când s-au retras din rolurile lor regale în 2020 și s-au mutat în California.

Clarkson a declarat în scuzele sale că limbajul pe care l-a folosit a fost „rușinos”.

Un purtător de cuvânt al lui Harry și Meghan a declarat atunci, în replică, că „modelul de lungă durată al lui Clarkson de a scrie articole care răspândesc retorica urii, teoriile periculoase ale conspirației și misoginismul” a rămas încă de abordat.