Un înalt oficial american a declarat joi că este posibil ca Beijingul să nu atace Taiwanul până la sfârșitul deceniului, potrivit AFP.

Soldati taiwaneziFoto: Walid Berrazeg / Zuma Press / Profimedia Images

Ely Ratner, responsabil cu problemele din Asia-Pacific în cadrul Departamentului american al Apărării, a reiterat că Beijingul are „intenția” de a ataca Taiwanul, atunci când a fost întrebat de puternica Comisie pentru relații externe a Senatului american.

„Dar cred că putem ajunge la sfârșitul acestui deceniu fără ca ei să comită o agresiune majoră împotriva Taiwanului”, a spus el.

China spune că insula, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale pe care nu a reușit încă să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil din 1949.

Ea este nemulțumită de apropierea care a avut loc în ultimii ani între autoritățile taiwaneze și Statele Unite, care, timp de mai multe decenii, au oferit insulei sprijin militar împotriva Beijingului.

În august, China a efectuat exerciții militare majore în jurul Taiwanului, o demonstrație de forță fără precedent, ca represalii la o vizită pe insulă a lui Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților din SUA.​