Fostul președinte de extremă dreapta al Braziliei a distrus toate programele culturale guvernamentale și a blocat finanțarea instituțiilor și artiștilor, a declarat miercuri noul ministru al Culturii al țării, Margareth Menezes, relatează Reuters.

Margareth MenezesFoto: DOUGLAS MAGNO / AFP / Profimedia

Menezes, o populară cântăreață din Bahia, a fost aleasă de președintele Luiz Inacio Lula da Silva să conducă ministerul nou restaurat, care fusese desființat de predecesorul său, Jair Bolsonaro, care l-a redus la un birou din cadrul ministerului turismului.

„Nu-i place cultura”, a spus Menezes despre Bolsonaro la o conferință de presă. „Misiunea mea este să reconstruiesc ministerul și politicile culturale care au fost distruse”, a spus ea.

Artiștii au fost considerați „proscriși” de Bolsonaro, a spus ea, iar guvernul său a redus finanțarea nu doar a programelor culturale, ci și a instituțiilor care au grijă de clădirile istorice și moștenirea culturală a Braziliei.

Menezes, care a făcut un turneu cu muzicianul David Byrne în 1990, a spus că Lula a alocat resurse „generoase” pentru a pune din nou în funcțiune programele culturale.

Ministerul ei se va ocupa, de asemenea, de repararea și restaurarea operelor de artă și a mobilierului vandalizat de susținătorii lui Bolsonaro care au luat cu asalt clădirile guvernamentale pe 8 ianuarie, cerând o lovitură de stat militară pentru a-l înlătura pe Lula și repune în funcție pe Bolsonaro.

O companie elvețiană de ceasuri s-a oferit să restaureze ceasul francez din secolul al XVIII-lea, care a fost distrus în acea zi de un susținător al lui Bolsonaro, a spus Menezes.