Președintele SUA, Joe Biden, se va confrunta cu republicanii care îi pun la îndoială legitimitatea și cu un public îngrijorat de direcția în care se îndreaptă țara, în discursul de marți despre Starea Națiunii, care se așteaptă să servească drept model pentru o candidatură la realegerea din 2024, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

În primul său discurs în fața unei sesiuni comune a Congresului de când republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților, se așteaptă ca Biden să explice cum încearcă să remodeleze economia post-pandemică, să evidențieze proiectele de lege masive privind infrastructura și inflația adoptate în 2022 și să sublinieze că un Congres puternic divizat poate încă să facă legi în anul care urmează.

„Vreau să vorbesc cu poporul american și să le spun care este situația ... la ce aștept cu nerăbdare să lucrez de acum înainte, ce am făcut”, a declarat Biden reporterilor luni, după ce s-a întors de la refugiul prezidențial Camp David, unde și-a petrecut weekendul lucrând la discurs.

Rata de aprobare publică a lui Biden a crescut cu un punct procentual, ajungând la 41%, într-un sondaj Reuters/Ipsos care s-a încheiat duminică.

Acesta este aproape de cel mai scăzut nivel din timpul președinției sale, 65% dintre americani spunând că sunt de părere că țara este pe o cale greșită, față de 58% cu un an înainte.

În discurs, Biden va saluta rezistența și forța economiei americane, care a înregistrat în ianuarie o scădere a șomajului la un minim al ultimilor aproape 54 de ani, promițând în același timp că va continua eforturile de a reduce inflația și de a proteja securitatea socială și alte beneficii.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat marți că anul 2023 ar trebui să fie un an de „scăderi semnificative ale inflației”, dar datele solide privind locurile de muncă înseamnă că procesul de înăsprire a ratelor dobânzilor ar putea continua „o bună bucată de timp”.

Biden va continua să lovească în corporații pentru că au profitat de pe urma pandemiei COVID-19 și va parcurge o listă cu propuneri economice, a precizat Casa Albă, deși este puțin probabil ca multe dintre ele să fie trecute prin Congres.

Printre acestea se numără un impozit minim pentru miliardari și o cvadruplare a impozitului pe răscumpărarea de acțiuni de către corporații.

În ceea ce privește politica externă, se așteaptă ca Biden să evidențieze răspunsul condus de SUA la invazia Rusiei în Ucraina, forța alianței NATO și tensiunile dintre Statele Unite și China, evidențiate recent de un balon spion chinezesc care a fost doborât de armata americană săptămâna aceasta.

Președintele vede perspective bune pentru continuarea eforturilor bipartizane în ceea ce privește „agenda sa de unitate” pentru a avansa cercetarea în domeniul cancerului, pentru a sprijini veteranii și a reduce ratele ridicate de sinucidere ale acestora, pentru a extinde serviciile de sănătate mintală în general și pentru a învinge „epidemia de opioide și supradoze”, a precizat Casa Albă.

Consilierii lui Biden descriu discursul, care va atrage milioane de telespectatori și poate cea mai mare audiență televizată a președintelui din acest an, ca fiind o piatră de hotar înaintea celei de-a doua campanii prezidențiale pe care este așteptat să o lanseze în următoarele săptămâni.

Biden a împlinit 80 de ani în noiembrie și, dacă va fi reales, va avea 82 de ani la începutul unui al doilea mandat, un fapt care îi îngrijorează pe mulți alegători democrați, potrivit unor sondaje recente.