Ministrul columbian al Justiției a prezentat un proiect de lege care conține o propunere controversată de dezincriminare a incestului între rude de gradul întâi, pentru a descongestiona închisorile, potrivit AFP.

Președintele columbian Gustavo PetroFoto: Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ceea ce propunem să eliminăm este ca două persoane, ambele adulte, care își dau liber consimțământul pentru a întreține relații sexuale, să fie trimise la închisoare”, a declarat Nestor Osuna, marți, la un post de radio local.

Legislația columbiană pedepsește cu până la șase ani de închisoare rudele de gradul întâi de consangvinitate care întrețin relații sexuale, fie între frați și surori, fie între părinți și descendenții sau strămoșii acestora.

Ministrul a prezentat luni în Congres un proiect de lege care vizează îmbunătățirea condițiilor din închisori și dezincriminarea anumitor practici pentru a reduce supraaglomerarea din închisori, care a atins un punct critic.

„Este necesar să se stabilească, într-un drept penal propriu unei societăți liberale, anumite limite la persecutarea de către stat a unor comportamente care nu dăunează cu adevărat societății”, a declarat el cu această ocazie.

Osuna a explicat diferențele, în opinia sa, între incest și alte infracțiuni sexuale. „Nu este nici viol, nici un act sexual abuziv, nici un act sexual cu minori. Aceste infracțiuni vor continua să fie pedepsite cu sancțiunile ridicate pe care le merită”. Incestul „cu un copil este viol”, a mai subliniat el.

În Columbia, vârsta de consimțământ sexual este de 14 ani. Ministrul nu a precizat ce se va întâmpla în cazul unei relații incestuoase între un tânăr cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și un adult.

În sprijinul afirmației sale, ministrul, avocat de profesie, a citat capodopera laureatului Premiului Nobel Gabriel García Márquez, „Un veac de singurătate”, în care relațiile sexuale între membrii familiei Buendia sunt o practică obișnuită.

„În Un veac de singurătate, există mai multe generații în care există incest”, a spus el.

Cu toate acestea, ministrul a declarat că numărul deținuților condamnați pentru acte incestuoase a fost „minim”.

Propunerea a stârnit critici. Este „un mesaj nociv pentru familii și un stimulent macabru pentru violatori”, a reacționat pe Twitter Ernesto Macias, fost președinte al Senatului și membru al partidului Centrul Democrat (dreapta).

Ales în vara anului 2022, președintele Gustavo Petro, primul președinte de stânga din istoria țării, intenționează să implementeze un set ambițios de reforme. Câteva dintre aceste reforme, privind tranziția energetică și sistemul de sănătate, provoacă însă tensiuni în aceste zile.