Oferta unui investitor rus de a cumpăra aeroportul regional german Frankfurt-Hahn (vest) a stârnit opoziția autorităților locale, care au cerut guvernului german să rezolve problema, potrivit AFP.

Viktor KharitoninFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Regiunea Hesse, acționar minoritar al aeroportului, care și-a cerut falimentul în 2021, „este extrem de critică față de posibila vânzare a aeroportului Hahn unui investitor rus”, a declarat marți pentru AFP Ministerul de Finanțe al landului.

„Cerem guvernului federal (...) să exploreze toate opțiunile pentru a împiedica această vânzare”, a adăugat acesta.

În cadrul unei întâlniri a creditorilor aeroportului, care a avut loc marți, contractul nu a fost atribuit, decizia fiind amânată, a declarat reporterilor administratorul Jan Markus Plathner.

Cel puțin două oferte sunt pe masă pentru achiziționarea platformei, dedicată în principal zborurilor low-cost și aflată în dificultate de la pandemia Covid 19.

Dincolo de orice considerente „politice”, aceștia sunt „doi investitori buni”, potrivit lui Plathner.

Candidații sunt grupul imobiliar german Richter și compania „NR Holding”, care deține circuitul de curse Nürburgring din apropiere și al cărei acționar este omul de afaceri rus Viktor Kharitonin.

Acest miliardar este patronul laboratorului farmaceutic Pharmstandard, producător al vaccinului rusesc Sputnik împotriva Covid-19.

El nu a fost inclus pe lista personalităților care fac obiectul sancțiunilor UE ca răspuns la invazia din Ucraina.

Cu toate acestea, „nu putem face afaceri cu oligarhii ruși în acest moment”, a declarat marți ministrul de finanțe din Hessa, Michael Boddenberg (CDU), la radioul public regional.

Vânzarea ar evita „prejudicii pentru politica externă și economică a Germaniei”, a declarat luni deputatul de opoziție Sebastian Brehm, din partidul conservator CSU.

În 2022, aeroportul a înregistrat aproximativ 1,3 milioane de pasageri, potrivit cotidianului economic Handelsblatt.

Aeroportul a fost deschis în 1993 pe o fostă bază americană și a fost cumpărat în 2017 de grupul chinez HNA.

Situat la aproximativ 100 de kilometri distanță de el, Aeroportul Frankfurt este cel mai mare centru aeroportuar din țară, cu aproximativ 70 de milioane de pasageri.