Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a cerut deschiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei dintre Turcia și Siria, pentru a permite ajutor umanitar rapid și în Siria. În prezent, există un singur punct de trecere a frontierei deschis, care a fost și el avariat în urma cutremurului, a spus politiciana de la partidul Verzilor.

Cutremur in SiriaFoto: Ghaith Alsayed / AP / Profimedia

În nord-vestul Siriei, este deja dificil să se asigure provizii și ajutoare pentru populație. „De aceea, toți actorii internaționali – inclusiv Rusia – ar trebui să-și folosească influența asupra regimului sirian, pentru a se asigura că și ajutorul umanitar pentru victime poate ajunge acolo”, a subliniat Baerbock, potrivit Tagesschau.de.

Ea a insistat „să nu fie create obstacole suplimentare, deoarece fiecare minut contează”.

Ajutoare ONU oprite

Potrivit lui Baerbock, guvernul federal german oferă organizației Malteser International un milion de euro, în primul rând pentru a ajuta oamenii de acolo. De aceea, trebuie să se asigure că organizațiile de ajutorare au acces în nordul Siriei.

Livrările de ajutoare ONU, din Turcia către Siria, au fost întrerupte pentru moment. În prezent, transportul nu este posibil din cauza drumurilor avariate și a altor probleme logistice, a declarat purtătorul de cuvânt al Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, Madevi Sun-Suona. „Nu putem spune când va continua”.

Peste 5.000 de victime

Numărul morților din cutremurul din Turcia și Siria a crescut la peste 5.000. Până acum, în Turcia au fost înregistrate 3.419 decese, a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay. De asemenea, au fost 20.534 de răniți.

În Siria, autoritățile și salvatorii din zonele controlate de guvernul de la Damasc și din zonele controlate de rebeli au raportat peste 1.600 de morți.

Posibile alte cutremure

După marele cutremur din sud-estul Turciei și regiunile din Siria, luni dimineața, ar putea exista cutremure la fel de mari în regiunile din apropiere, în viitorul apropiat, consideră un expert german.

„Probabil nu a fost ultimul cutremur puternic din această regiune. S-ar putea să urmeze mai multe, mai ales în nord-est, mai în interior", a declarat Marco Bohnhoff, de la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ) Potsdam, pentru agenția de știri, dpa.

Cauza este redistribuirea stresului la limita plăcii, ca urmare a cutremurului de luni. „Din păcate, pericolul pentru regiune nu a fost evitat”, avertizează Bohnhoff.