Balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, insistând că acesta nu constituia o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, transmit Reuters şi dpa.

Balon de spionaj chinezFoto: Chase DOAK / AFP / Profimedia

'Ceea ce pot spune este că acest balon este al Chinei, nu al Statelor Unite', a declarat purtătoarea de cuvânt Mao Ning într-o conferință de presă obișnuită.

Ea a răspuns întrebării dacă Beijingul a cerut Statelor Unite să restituie rămăşiţele balonului de supraveghere suspect doborât după ce a trecut pe deasupra unor instalații militare sensibile şi silozuri cu rachete nucleare.

Balonul 'nu constituia nicio ameninţare pentru nicio persoană sau pentru securitatea naţională a Statelor Unite', a afirmat ea.

SUA ar trebui să trateze astfel de incidente 'într-un mod calm şi profesionist', fără a folosi forţa, însă au decis altfel, ceea ce a fost o 'reacţie exagerată clară', a mai spus purtătoarea de cuvânt chineză.

Guvernul de la Beijing va apăra interesele legitime şi drepturile Chinei, a subliniat Mao Ning, fără a da detalii.

Statele Unite recuperează acum rămăşiţele balonului din Oceanul Atlantic, în largul Carolinei de Sud, pentru a obţine mai multe informaţii despre misiune de la echipamentul de la bord.

Directorul de comunicare al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, răspunzând unei întrebări la Washington, a spus că nu ştie despre intenţii sau planuri de restituire a balonului.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing a reiterat argumentul Chinei conform căruia a fost vorba despre un balon de uz civil care a fost deviat de la traiectorie din motive de 'forţă majoră' şi a intrat accidental în spaţiul aerian al SUA.

Ea nu a dorit să comenteze suplimentar cu privire la celălalt balon observat deasupra Costa Ricăi şi semnalat luni de Ministerul de Externe al acestei ţări.

Anterior, ministerul a citat ambasada Chinei la San Jose, care a susținut că regretă incidentul şi că scopul aparatului era exclusiv ştiinţific, în principal meteorologic.

Ambasada a mai spus că balonul nu era o ameninţare pentru nicio ţară şi că a ajuns deasupra Costa Ricăi din greşeală, din cauza condiţiilor meteo şi a capacităţii reduse de autodirecţionare, a indicat ministerul într-un comunicat. Nu a fost clar dacă balonul a fost acelaşi cu cel observat vineri deasupra Columbiei.