Aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de cutremurele din sud-estul Turciei și nordul Siriei, a anunțat marți OMS, care a promis sprijin pe termen lung după ce va fi trimis ajutorul de urgență, transmite AFP.

Cutremur in SiriaFoto: Rami al SAYED / AFP / Profimedia

„Harta evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potențial expuse riscului, inclusiv aproximativ 5 milioane de persoane vulnerabile", a declarat Adelheid Marschang, oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unei reuniuni periodice a consiliului executiv al organizației.

„OMS este conștientă de capacitatea solidă de răspuns a Turciei și consideră că principalele nevoi neacoperite ar putea fi în Siria pe termen imediat și mediu", a adăugat ea.

Cutremurul, urmat de replici puternice, a provocat moartea a peste 5.000 de persoane în Turcia și Siria (bilanțurile sunt încă provizorii) și a lăsat zeci de mii persoane fără adăpost în frigul năprasnic.

„Fluxul de ajutoare peste graniță în nord-vestul Siriei va fi probabil perturbat sau este deja perturbat din cauza pagubelor provocate de cutremur. Acest lucru în sine este o criză uriașă", a spus Marschang.

Alături de ea, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a început prin a cere un minut de reculegere pentru victime. „Vom lucra îndeaproape cu toți partenerii pentru a sprijini autoritățile din Turcia și Siria în orele și zilele critice care urmează, precum și în lunile și anii care vor urma, pe măsură ce ambele țări se refac și se reconstruiesc", a spus el.

El a anunțat „trei zboruri charter către ambele țări" cu provizii medicale, inclusiv truse chirurgicale, de la centrul logistic umanitar din Dubai.

„Mobilizăm provizii de urgență și am activat rețeaua OMS de echipe medicale de urgență pentru a oferi asistență medicală esențială răniților și celor mai vulnerabili", a adăugat el.

Tedros a explicat, de asemenea, că este în curs de realizare o cartografiere a pagubelor pentru a înțelege unde trebuie să își concentreze OMS atenția.

„Acum este o cursă contra cronometru. Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață scad", a spus el, precizând că este „îngrijorat în special de zonele în care nu avem încă informații".

„Replicile la cutremure, condițiile severe de iarnă, deteriorarea drumurilor, a alimentării cu energie electrică, a comunicațiilor și a altor infrastructuri continuă să îngreuneze accesul și alte operațiuni de căutare și salvare", a mai spus șeful OMS.