Criza care a cuprins grupul indian Adani s-a intensificat luni, când sute de susţinători ai partidelor de opoziţie din India au ieşit în stradă pentru a face presiuni pentru o anchetă cu privire la acuzaţiile unei firme de short selling din SUA aduse conglomeratului, care au dus la prăbuşirea preţurilor acţiunilor sale, transmite Reuters.

Proteste in IndiaFoto: Sonu Mehta/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acţiunile companiilor miliardarului Gautam Adani sunt în cădere liberă de la un raport critic din 24 ianuarie al Hindenberg Research, pierderile cumulate de pe piaţă depăşind acum 110 miliarde de dolari şi stârnind temeri de contagiune financiară mai largă.

Partidele de opoziţie, care săptămâna trecută au cerut formarea unei comisii parlamentare pentru a investiga saga şi au perturbat procedurile, au pus la îndoială apropierea premierului indian Narendra Modi de Adani.

Protestatarii şi-au exprimat luni, de asemenea, furia faţă de investiţiile făcute de Corporaţia de Asigurări de Viaţă şi Banca de Stat a Indiei (SBI) în Grupul Adani.

Adani a respins, într-un răspuns detaliat, acuzaţiile raportului Hindenberg de manipulare a acţiunilor, utilizarea paradisurilor fiscale şi criticile conform cărora ar avea datorii nesustenabile.

Miliardarul şi Modi sunt din acelaşi stat, iar Adani a negat în mod repetat acuzaţiile oponenţilor lui Modi că acesta ar fi beneficiat de legăturile lor strânse.

Şi guvernul lui Modi a negat acuzaţiile de favorizare a lui Adani.

La Jantar Mantar din New Delhi, un observator din epoca Mughal care funcţionează ca un loc de protest pentru toate cauzele, protestatarii au purtat bannere şi au strigat sloganuri împotriva lui Adani.

Unii au spart baricade, forţând poliţia să-i reţină.

”Omul de rând şi-a investit banii într-o companie a unui om de afaceri (Gautam Adani), iar guvernul încearcă să-l salveze. Guvernul îl sprijină pe omul de afaceri (Adani) şi nu pe omul de rând”, spus Shiv Panday, secretarul general al Comitetului Congresului din Uttar Pradesh, pentru agenţia de presă ANI.

Sute de membri ai Partidului Congresului au protestat în toată ţara, inclusiv în faţa mai multor birouri ale asigurătorului de stat Life Insurance Corporation (LIC) şi State Bank of India (SBI), care au expunere la companiile grupului Adani.

La Jantar Mantar, unii au ars o valiză cu sigla SBI pe ea. În Mumbai, un protestatar a ţinut o pancartă cu fotografia lui Adani şi sigla LIC, explicând cu o diagramă ”Cât a investit LIC în Grupul Adani”.

LIC deţine o participaţie de 4,23% în firma emblematică Adani, în timp ce celelalte expuneri ale acesteia includ o participaţie de 9,14% în Adani Ports şi 5,96% în Adani Total Gas.

SBI a declarat săptămâna trecută că expunerea sa totală faţă de Adani Group a fost de 0,9% din portofoliul său de împrumuturi, sau aproximativ 270 de miliarde de rupii (3,30 miliarde de dolari).

LIC şi SBI nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Separat, o mişcare a Grupului Adani de luni pentru a calma nervii investitorilor nu a reuşit să oprească scăderea pieţei.

Acesta a spus că va plăti în avans împrumuturi de aproximativ 1,1 miliarde de dolari luate în baza unor garanţii de acţiuni la Adani Ports and Special Economic Zone, Adani Transmission şi Adani Green Energy, permiţându-i să răscumpere acţiunile.

Acţiunile Adani Enterprises au închis luni în scădere cu 0,9% ,după ce au scăzut cu până la 9,6% la începutul tranzacţiilor.

Adani Transmission a scăzut cu 10%, în timp ce Adani Green, Adani Total Gas, Adani Power şi Adani Wilmar au scăzut cu 5% fiecare.

Acţiunile Adani Ports au crescut cu 9,3%, fiind singurele care a contrazis tendinţa negativă.

Criza a transformat bulgăre de zăpadă în cea mai mare provocare de afaceri şi de reputaţie pentru Adani, în vârstă de 60 de ani, ale cărui averi au crescut rapid în ultimii ani, pe măsură ce a extins interesele de afaceri ale conglomeratului său, care se întind de la porturi la minerit.

Ambele camere ale Parlamentului Indiei au fost suspendate luni, a treia zi consecutiv, pe fondul unor scandări şi solicitări de lansare a unei anchete.

În urma raportului Hindenburg, compania emblematică a grupului Adani, Adani Enterprises, a fost forţată să abandoneze o vânzare de acţiuni de 2,5 miliarde de dolari, săptămâna trecută, iar Adani şi-a pierdut poziţia de cea mai bogată persoană din Asia, coborând în clasamentul celor bogaţi oameni ai lumii.

(sursa:news.ro)