Aproximativ 20 de luptători suspectaţi ca aparţinând grupării Stat Islamic (SI) au evadat dintr-o închisoare siriană în timpul unei revolte produse în urma cutremurului care a zguduit luni regiunea, informează marţi AFP.

Cutremur in SiriaFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Închisoarea militară Rajo, situată în apropierea graniţei cu Turcia, în nord-vestul Siriei, găzduieşte aproximativ 2.000 de deţinuţi, dintre care circa 1.300 sunt suspectaţi că ar fi luptat pentru SI, conform unei surse din cadrul închisorii. Printre prizonieri se numără şi luptători kurzi.

"În urma cutremurului care a afectat pe Rajo, deţinuţii au declanşat o revoltă şi au preluat controlul asupra unor părţi ale închisorii", a declarat sursa pentru AFP. "Aproximativ 20 de prizonieri au evadat (...) Se presupune că sunt membri ai SI", a adăugat această sursă, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Situată într-o zonă rebelă a Siriei, închisoarea Rajo este controlată de forţele pro-turce.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul la Londra, care are o reţea extinsă de surse în această ţară devastată de război, a confirmat apariţia unei revolte în această închisoare, dar a precizat că nu este în măsură să afirme dacă s-a produs vreo evadare.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, al cărui epicentru s-a aflat la mai puţin de 100 km de Rajo, în apropiere de Gaziantep, pe teritoriul Turciei, a slăbit în mod semnificativ uşile şi pereţii închisorii, conform sursei citate.

În total, cutremurul şi replicile sale au ucis peste 3.800 de persoane, dintre care peste 1.440 în Siria, potrivit unui bilanţ care, probabil, va creşte.