„Vreau să vorbesc cu poporul american și să îl informez. Ce se întâmplă? Care sunt planurile mele? Ce am făcut?” Așa și-a rezumat președintele în vârstă de 80 de ani discursul solemn „Starea Națiunii”, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

Joe Biden nu și-a oficializat candidatura pentru alegerile din 2024. Dacă va candida, va trebui să-și convingă compatrioții să-i dea cheile de la Casa Albă până la 86 de ani, deoarece este deja cel mai în vârstă președinte ales vreodată.

Mai are mult până departe: potrivit unui sondaj realizat de Washington Post și ABC, 62% dintre americani consideră că democratul a făcut „puțin” sau „nimic sau aproape nimic” din ianuarie 2021.

Acest lucru este deosebit de problematic pentru democrat, care nu este tocmai carismatic sau deosebit de pasionat de retorică, dar care se bazează pe palmaresul său.

Economia robustă nu-l ajută prea mult

Investițiile uriașe și reformele economice majore inițiate de Joe Biden nu impresionează electoratul, nici creșterea economică robustă și nici rata scăzută a șomajului. Gospodăriile sunt încă marcate de o creștere istorică a inflației, mai tangibilă decât creșterea produsului intern brut.

Executivul american a planificat o serie de călătorii pentru a încerca să remedieze acest lucru.

Președintele trebuie să deschidă tuneluri și poduri și să călătorească prin țară pentru a vorbi despre costul vieții - demonstrând că are energia necesară pentru a guverna în timpul campaniei electorale.

Democratul știe că cea mai bună șansă a sa, ca și în 2020, nu este să se prezinte ca fiind candidatul inimii, ci ca cel al rațiunii împotriva fostului președinte Donald Trump, aflat deja în campanie.

În fața republicanilor care controlează Camera Reprezentanților și care sunt pregătiți pentru orice confruntare, Joe Biden ar trebui să se prezinte ca un președinte pragmatic, deschis la un dialog politic.