Mai multe situri arheologice din Siria au fost puternic afectate în urma cutremurului devastator care a zguduit țara luni dimineață, potrivit Direcției Generale pentru Antichități și Muzee (DGAM) din Siria, citate de CNN și AFP.

Citadela din Alep, avariată în urma cutremurului devastator care a lovit Siria și TurciaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Citadela din Alep (oraș din nord-vestul Siriei), care datează din secolul al XIII-lea, a suferit mai multe pagube, a informat sursa citată.

„Părţi din moara otomană aflată în interiorul citadelei din Alep au căzut, iar porţiuni din zidurile de apărare din partea de nord-est s-au fisurat şi crăpat”, a precizat DGAM într-un comuniat postat pe Facebook.

De asemenea, „părţi mari din minaretul moscheii ayyubide”, situat tot în interiorul citadelei, s-au prăbuşit, „inclusiv intrarea în turnul de apărare mameluc”, se adaugă în comunicat.

În oraşul vechi din Alep, mai multe clădiri rezidenţiale aflate în apropierea zidurilor istorice s-au prăbuşit sau s-au fisurat.

Directoratul General pentru Antichităţi şi Muzee a postat pe Facebook fotografii care arată minaretul moscheii ayyubide, faţada ospiciului otoman şi părţi din citadela din Alep avariate.

Alepul este cunoscut în special pentru citadela sa, o bijuterie arhitecturală din perioada medievală, cât şi pentru oraşul său vechi, care a fost inclus în 2018 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol, după ani de război civil.

În provincia Hama, din centrul Siriei, echipele de arheologi au raportat „unele clădiri deteriorate în interiorul vechiului castel Al-Marqab”, în oraşul Baniyas, precum şi prăbuşirea parţială a unor ziduri şi a unui turn.

Faţade istorice s-au prăbuşit şi în oraşul Hama.

La Al-Qadmus, o stâncă a căzut în proximitatea castelului din acest oraş, din provincia Tartus, iar clădiri rezidenţiale s-au prăbuşit în incinta castelului.

Echipe ale DGAM continuă să evalueze pagubele produse de cutremur, însă nu au încă informaţii precise despre eventuale daune produse în oraşul antic Palmira.

Castelul din Gaziantep, ce datează din epoca romană, a fost și el distrus

Cutremurul violent care a lovit luni Turcia și Siria a avariat serios inclusiv castelul din Gaziantep, important sit istoric și atracție turistică din sud-estul Turciei.

Imaginile apărute după seism cu castelul din Gaziantep, considerat una dintre cele mai bine prezervate cetăți din Turcia, arătau părți din zidurile de piatră prăbușite complet.

Siria și Turcia sunt considerate leagăne ale civilizației umane și adăpostesc unele dintre cele mai prețioase relicve ale antichității, având mai multe situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO, inclusiv orașul antic Alep, deja devastat de războiul civil sirian.