Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că a „aprobat” trimiterea de ajutoare în Siria, lovită de un cutremur mortal, după o cerere a Damascului primită pe canale „diplomatice”, o declarație dezmințită rapid de regimul sirian, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia

Israelul „a primit o cerere din partea unei surse diplomatice pentru ajutor umanitar în Siria și am aprobat-o”, a declarat Netanyahu în fața deputaților partidului Likud.

Ajutorul va fi trimis în scurt timp, a precizat el. Biroul său a refuzat să dea mai multe detalii despre „sursa diplomatică”.

La scurt timp după anunțul lui Netanyahu, o sursă oficială siriană „a negat și nu a luat în considerare afirmațiile oficialilor israelieni” privind o cerere de ajutor.

„Cum ar putea Siria să ceară ajutorul unei entități care a ucis și a participat la uciderea sirienilor în ultimele decenii și ani”, a adăugat sursa.

Siria nu recunoaște existența Israelului, iar cele două țări sunt încă în stare de război.

UPDATE Bilanțul victimelor celor două cutremure puternice care au zguduit luni sudul și sud-estul Turciei a crescut la 1.762 de morți, potrivit datelor publicate de agenția de stat turcă pentru gestionarea dezastrelor, Afad.

Bilanțul victimelor din Turcia și Siria se ridică astfel la peste 2.700 de morți în urma celor mai puternice cutremure care au lovit regiunea în aproape un secol, potrivit AFP.

Israelul s-a oferit, de asemenea, să ajute Ankara: o echipă de salvatori specializați pleacă luni spre Turcia, iar o altă echipă cu ajutoare umanitare va urma marți, potrivit Ministerului israelian de Externe.