Cutremurul cu magnitudinea 7,8 produs luni dimineață și care a devastat orașe întregi din Turcia și Siria a avut peste 45 de replici, toate cu magnitudinea peste 4. Cea mai puternică a avut o magnitudine de 7,5 grade, ceea ce este mai puţin obişnuit, iar CNN explică de ce replicile au fost atât de puternice.

Cutremur in SiriaFoto: Rami al SAYED / AFP / Profimedia

Cutremul s-a înregistrat la ora locală 03:17, iar în decurs de o oră a fost urmat de șapte replici cu magnitudinea de peste 4,8, conform Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS).

Până la ora locală 15:44 cutremurul a avut peste 100 de replici. Cea mai puternică - cu magnitudinea de 7,5 - s-a produs la ora locală 12:24, arată datele USGS. Cutremurul a avut loc la 67 de kilometri nord nord-est de Kahramanmaraș, la o adâncime de doar doi kilometri.

Cutremurele care au lovit Turcia şi ţara vecină, Siria, au fost resimţite până în Groenlanda, conform Institutului geologic danez. Astfel, seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Potrivit experților USGS, este posibil să fie înregistrate noi replici puternice în orele și chiar în zilele următoare.

Chad Myers, meteorolog CNN şi expert în vreme severă, a explicat de ce replicile au fost atât de puternice.

Replica de 7,5 a fost „un cutremur în sine”. „Ar fi putut fi cel mai puternic cutremur din regiune din 1999 încoace”, a declarat Myers.

Întotdeauna vorbim despre epicentrul unui cutremur, însă în acest caz ar trebui să vorbim despre o epi-linie, conform expertului. „Două plăci tectonice masive - cea arabă şi cea eurasiatică - se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul", a explicat Myers.

Seismologii se referă la acest eveniment ca la o „falie de alunecare”, când plăcile se ating şi, brusc, alunecă lateral una pe lângă cealaltă, a spus Myers. Acest fenomen este diferit de ceea ce se întâmplă la Inelul de Foc, care se întinde de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite. În această zonă, cutremurele şi tsunami-urile sunt adesea cauzate de subducţie - când o placă alunecă una sub cealaltă. Într-o astfel de mişcare, ca în cazul cutremurului de luni din Turcia, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală.

Potrivit bilanțurilor provizorii, peste 1.900 de oameni au murit, iar alți aproape 7.000 au fost răniți în Turcia și Siria, în urma cutremurelor.