Lira turcească a atins un nou minim istoric și piețele bursiere au căzut luni, în condițiile în care cutremurul de mare magnitudine s-a adăugat presiunilor exercitate de un dolar puternic, de riscurile geopolitice și de datele surprinzătoare privind inflația din țară, transmite Reuters.

Lire turceștiFoto: DreamsTime / Francisco Javier Zea Lara

Lira a scăzut până la 18,85 unități pentru un dolar la începutul tranzacțiilor, înainte de a recupera mare parte a deprecierilor. Principalul indice de referință al acțiunilor din țară a scăzut cu până la 4,6%, iar băncile au scăzut cu peste 5%, înainte de a reduce din corecții.

„Evenimentele tragice în care partea de sud a Turciei a fost lovită de un cutremur puternic sunt o sursă de incertitudine suplimentară înaintea alegerilor cruciale care vor avea loc cel mai probabil în luna mai", a declarat Piotr Matys, analist senior FX la In Touch Capital Markets.

Borsa Istanbul a anunțat că a întrerupt temporar tranzacțiile cu acțiunile mai multor companii din zona afectată de cutremur, dar se așteaptă ca tranzacțiile să fie reluate în cursul zilei.

Piețele emergente se află sub presiune în toată lumea, monedele și acțiunile din țările în curs de dezvoltare resimțind presiunea provocată de o creștere puternică a dolarului vineri, în urma unor statistici solide privind locurile de muncă din SUA, care sugerează că Rezerva Federală ar putea rămâne mai mult timp în expectativă.

Dar Turcia resimte presiuni suplimentare.

Tensiunile geopolitice au crescut din nou în ultima vreme, cu indicii că Statele Unite ar urma să impună o linie mai dură în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, ceea ce a sporit presiunea asupra piețelor turcești, după ce Washingtonul a avertizat Ankara cu privire la exportul în Rusia de substanțe chimice, microcipuri și alte produse care pot fi utilizate în efortul de război al Moscovei în Ucraina.

Datele recente privind inflația au generat, de asemenea, îngrijorări, a declarat Tata Ghose, analist FX la Commerzbank, subliniind că cifrele anuale privind inflația au ajuns la 57,68% în ianuarie - mult peste estimări, în ciuda unui efect de bază favorabil.

„Datele publicate săptămâna trecută privind IPC-ul turcesc s-au dovedit a fi oarecum șocante, reaprinzând volatilitatea în perechea valutară USD-TRY, care altfel a fost vizibil absentă în ultimele luni. O nouă fereastră de volatilitate valutară ar putea fi aproape", a spus Ghose.

(Foto articol©Francisco Javier Zea Lara|Dreamstime.com)