Bilanțul persoanelor decedate în cutremurul care a lovit Turcia, luni dimineață, ar putea ajunge până la 10.000, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN. Cutremurul a avut magnitudinea 7,8 și s-a produs în zona de graniță cu Siria, a fost urmat de zeci de replici puternice, iar ultimele bilanțuri arată că peste 500 de oameni au murit și alți cel puțin 1.000 au fost răniți în Turcia și Siria.

Cutremur TurciaFoto: Depo Photos / Zuma Press / Profimedia

USGS a transmis că există o probabilitate de 47% ca numărul morților să ajungă până la 10.000 de persoane. Estimările USGS provin din analiza datelor bazate pe cutremure istorice din regiune, pe populația expusă la cele mai puternice seisme și pe vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.

„Sunt probabile victime mari și pagube extinse, iar dezastrul este probabil la scară largă. Populația din această regiune locuiește în imobile care sunt extrem de vulnerabile la cutremure, deși există și structuri rezistente”, a spus USGS în raport.

Raportul estimează, de asemenea, că pierderile economice vor fi probabil între 1 miliard și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.

Ultimul cutremur de 7,8 în Turcia a fost acum 100 de ani

Potrivit USGS, un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit estul Turciei și în 1939 și a dus atunci la peste 30.000 de morți, relatează CNN.

Karl Lang, profesor asistent la Universitatea Georgia Tech, a declarat pentru CNN că zona afectată de cutremur este predispusă la activitate seismică.

Ultimele bilanțuri arată că peste 500 de oameni au murit în Turcia şi Siria în urma cutremurului. Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, în timp ce în Siria au murit cel puţin 237 de persoane, alte 639 fiind rănite.

Peste 1.700 de clădiri au fost distruse complet sau avariate în zece oraşe turceşti, conform autorităților.