Beijingul a criticat duminică decizia americană de a doborî balonul chinez care zbura de câteva zile deasupra Statelor Unite, acuzând Washingtonul că „reacţionează într-o manieră vădit excesivă şi că încalcă grav practicile internaţionale”, scrie AFP.

Joe Biden a felicitat piloții care au doborât balonul spionFoto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

„China îşi exprimă puternica nemulţumire şi protestează împotriva utilizării forţei de către Statele Unite”, a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat, adăugând că „îşi rezervă dreptul” de a răspunde.

Balonul a zburat peste America de Nord timp de câteva zile înainte de a fi doborât sâmbătă de o rachetă lansată dintr-un avion de vânătoare F-22, au explicat responsabili ai Pentagonului.

Preşedintele Joe Biden i-a felicitat pe piloţii care au efectuat „cu succes” această operaţiune delicată. El a spus că a dat ordin încă de miercuri pentru a doborî balonul „cât mai curând posibil”, dar Pentagonul a vrut să aştepte „cel mai sigur loc pentru a face acest lucru” cu scopul de a evita orice pagube la sol provocate de căderea resturilor acestuia.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a calificat operaţiunea drept o „acţiune deliberată şi legală” ca răspuns la o „încălcare inacceptabilă a suveranităţii noastre” de către China.

Acest incident a provocat o creştere a tensiunilor între Washington şi Beijing.

Joi, responsabili americani au dezvăluit pentru prima dată că urmăresc un uriaş „balon de supraveghere” chinez deasupra Statelor Unite.

Drept urmare, şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a anulat vineri o vizită rară la Beijing care urma să contribuie la detensionarea relaţiilor cu China.

După ce a ezitat, Beijingul a recunoscut că „aeronava” este chinezească, dar a susţinut că este un balon destinat să culeagă date meteorologice.

Ministerul de Externe al Chinei a afirmat duminică că „a cerut clar Statelor Unite să gestioneze situaţia corect, într-un mod calm, profesional şi cu reţinere”.

„Beijingul va proteja cu hotărâre drepturile legitime şi interesele companiilor implicate” în incident, a adăugat ministerul, citat de AFP. (Sursă Agerpres)

Citește și: