Efigia suveranilor britanici va dispărea de pe bancnotele din Australia, unde portretul Elisabetei a II-a va fi înlocuit pe noile bancnote de cinci dolari cu un design care onorează cultura indigenă, și nu cu efigia lui Charles al III-lea, a anunțat banca centrala a ţării, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Regele Charles al III-leaFoto: Paul Ellis/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

La ora actuală, bancnota de cinci dolari este singura din Australia care prezintă efigia unui monarh britanic.

Rezerva Bank of Australia a declarat că indigenii vor fi consultați cu privire la un nou design care "onorează cultura și istoria primilor australieni". Conceperea și tipărirea noii bancnote va dura "câțiva ani", a spus ea. Bancnotele care poartă efigia regretatei Regine deja aflate în circulație vor continua să aibă cursul legal.

Moartea reginei Elisabeta pe 8 septembrie a fost marcată printr-o zi de doliu național în Australia, țară membră a Commonwealth-ului al cărei șef oficial de stat este regele Charles al III-lea, reprezentat de un guvernator general. Dar unele grupuri indigene au denunțat consecințele distructive ale colonizării britanice, cerând abolirea monarhiei.

Banca centrală a declarat că decizia sa este susținută de guvernul laburist de centru-stânga al prim-ministrului Anthony Albanese, care favorizează o posibilă trecere către o republică australiană. Dispariția efigiei suveranilor a fost salutată de Mișcarea Republicană Australiană (ARM), care a subliniat că popoarele indigene au precedat colonizarea britanică cu 65.000 de ani.

"Australia crede în meritocrație și ideea că cineva poate figura pe moneda noastră din cauza dreptului său de sânge este ireconciliabilă, la fel ca ideea că poate fi șeful nostru de stat prin drept de naștere", a declarat Craig Foster, președintele ARM.

"A crede că un rege neales ar trebui să fie pe monedele noastre în locul șefilor și bătrânilor primelor națiuni și al australienilor de seamă nu mai este justificat în ceasul adevărului, al reconcilierii și, în cele din urmă, al păcii, al independenței formale, culturale și intelectuale", a adăugat el.

Suveranii britanici au apărut pe bancnotele australiene din 1923 și, până în 1953, anul încoronării Elisabetei a II-a, au fost prezenți pe toate denominațiile. Chipul Reginei a împodobit bancnota de o liră și apoi noua bancnotă de un dolar din 1966.

Această primă bancnotă de un dolar conținea, de asemenea, imagini cu picturi rupestre aborigene și sculpturi și modele inspirate de o pictură pe scoarță a artistului indigen David Malangi Daymirringu.

Din 1992, australienii au putut să admire trăsăturile Reginei pe bancnota de polimer de 5 dolari. În urmă cu trei luni, guvernatorul băncii centrale, Philip Lowe, a indicat că a început discuții cu guvernul pentru a afla dacă ar trebuie să renunțe la înlocuirea imaginii reginei cu un portret al regelui Charles al III-lea.