„Sunteți pregătiți pentru 2024?” „Da!”, strigă mulțimea. Până nu demult părea puțin probabil, dar în rândurile Partidului Democrat reunit la Philadelphia, candidatura lui Joe Biden pentru un al doilea mandat este acum aproape o certitudine, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Yuri Gripas / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Președintele american, care va lua cuvântul la sfârșitul după-amiezii într-un hotel de lux din acest oraș din nord-estul Statelor Unite, este așteptat să fie o vedetă a convenției.

„Trebuie să fiți cu toții apostolii săi în următorii doi ani”, a declarat Ken Martin, liderul Partidului Democrat din Minnesota, în cadrul unui panel.

Investiții uriașe în infrastructura țării, o apărare a clasei muncitoare și a locurilor de muncă din sindicate... „Niciun președinte nu a făcut atât de mult” pentru țară, a spus politicianul.

Membrilor Partidului Democrat, care au venit din toată țara pentru a se pregăti pentru următoarele alegeri prezidențiale, le transmite: „Trebuie să ieșim, să promovăm toate acestea în fața poporului american”.

80 de ani, și ce dacă?

Toate îndoielile legate de vârsta lui Joe Biden, care a promis în 2020 să facă din președinția sa un fel de „pod” care să deschidă calea pentru generațiile viitoare, au fost măturate. „Aud despre asta din când în când, dar mai puțin decât credeți”, spune Ken Martin, ca și cum ar vrea să minimalizeze această problemă arzătoare.

Dacă va fi reales, Joe Biden va împlini 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat.

Malcolm Kenyatta, cu aproape 50 de ani mai tânăr decât președintele, este de acord cu AFP: „Nu mi-aș permite să îl discriminez din cauza vârstei sale, atâta timp cât apără un program care funcționează”, spune acest ales din Pennsylvania.

Democrații se mobilizează acum în jurul președintelui, a cărui declarație de candidatură pare iminentă. Intervievat de AFP, senatorul Chris Coons, foarte apropiat de Joe Biden, prezice un anunț „în următoarele luni”.

Chiar și membri ai aripii celei mai progresiste a partidului, care au criticat agenda socială și climatică a președintelui la începutul mandatului său, au revenit la sentimente mai bune.