Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că este „posibil” să înceapă anul acesta discuții oficiale pentru aderarea țării sale la Uniunea Europeană, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: POU / Zuma Press / Profimedia

„Ce am convenit cu adevărat astăzi?” a remarcat Zelenski în tradiționalul său mesaj video zilnic, după summitul UE-Ucraina care a avut loc vineri la Kiev.

„Există o înțelegere că este posibil să se înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în acest an”, a explicat el. „În această seară putem spune că Ucraina face progrese spre obiectivul său”.

„Am discutat și discutăm deja ca membri ai comunității europene”, a subliniat președintele ucrainean.

La Kiev, unde sirenele antiaeriene au sunat de două ori în timpul zilei, președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și alți înalți oficiali ai UE s-au reunit în cadrul unui summit Zelenski.

„Ucraina este UE, UE este Ucraina”, a spus Charles Michel după summit în care nu s-a stabilit un calendar clar cu privire la aderarea Ucrainei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că nu există termene rigide pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană și că există obiective pe care Kievul trebuie să le îndeplinească în cadrul eforturilor sale de aderare.