Guvernul enclavei britanice Gibraltar a acuzat Spania de „încălcarea flagrantă a suveranităţii” Regatului Unit, în urma unui incident vamal petrecut joi, când vameşi spanioli care urmăreau contrabandişti au tras focuri de armă, potrivit News.ro.

Steagul GibraltaruluiFoto: Vladimir Butenkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Incidentul în timpul căruia s-au tras focuri de armă s-a petrecut joi dimineaţă, în jurul orei locale 5:00, pe una dintre plajele Gibraltarului, Eastern Beach, fiind implicaţi agenţi vamali spanioli care au fost atacaţi de contrabandişti.

Potrivit presei locale spaniole, agenţii vamali ar fi debarcat pe Eastern Beach pentru a investiga o aparentă activitate de contrabandă, iar doi dintre ei au fost răniţi după ce contrabandiştii ar fi aruncat în ei cu bolovani şi pietre. Unul dintre agenţi ar fi avut nevoie de o intervenţie chirurgicală după incident, iar celălalt se recuperează acasă.

"Faptele acestui incident dezvăluie o încălcare flagrantă a suveranităţii britanice şi, potenţial, cel mai grav şi periculos incident din ultimii ani", a declarat vineri şeful guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, citat într-un comunicat semnat şi de guvernatorul enclavei.

În declaraţia comună, autorităţile din Gibraltar spun că faptele incidentului sunt în curs de investigare, dar incursiunea, cu reprezentanţi ai statului spaniol care au debarcat pe teritoriul Gibraltarului, reprezintă în mod clar o încălcare gravă a suveranităţii şi jurisdicţiei. Iar dacă se confirmă că oficialii spanioli şi-au descărcat armele în Gibraltar, o astfel de acţiune ar reprezenta o încălcare foarte gravă a legii, precum şi o acţiune nesăbuită şi periculoasă, cu atât mai mult cu cât s-a petrecut într-o zonă cu populaţie civilă, având în vedere apropierea unui complex rezidenţial din zonă, spun oficialii din Gibraltar.

Guvernul din Gibraltar îşi coordonează răspunsul la acest incident cu înalţi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi al Commonwealth-ului din Regatul Unit şi cu ambasadorul britanic în Spania şi consideră că evenimentele vor necesita o analiză atentă a naturii şi nivelului răspunsului diplomatic.

Autorităţile au contactat oficialii spanioli pentru a cere explicaţii.

Fabian Picardo a subliniat că autorităţile spaniole ştiu că pot solicita sprijinul forţelor de ordine din Gibraltar dacă trebuie să continue o urmărire în Gibraltar şi se pare că nu au făcut acest lucru joi.