Primarul ecologist din Bègles, în sud-vestul Franței, i-a scris președintelui Emmanuel Macron, propunându-i ca orașul său să devină un „teritoriu experimental pentru cultivarea, consumul și vânzarea de canabis în scop recreativ”, înainte de a se îndrepta „spre o legalizare reglementată”, potrivit AFP.

Magazin de canabisFoto: Profimedia Images

„Franța este una dintre cele mai represive țări din lume în materie de droguri, cu o majoritate covârșitoare de procese care îi privesc pe micii vânzători de canabis, contribuind astfel în mare măsură la supraaglomerarea instanțelor și a închisorilor”, a notat Clément Rossignol Puech în scrisoarea sa din 27 ianuarie, făcută publică vineri.

Primarul din Bègles, care s-a declarat confruntat cu „traficul de droguri care se desfășoară de mulți ani în orașul său” de 30.000 de locuitori, care se învecinează cu Bordeaux, a continuat: „Statul și autoritățile locale asistă neputincioase la banalizarea canabisului în rândul tinerilor și la deteriorarea securității”.

Propunerea sa urmează „concluziile și obiectivele stabilite” de către Consiliul Economic și Social (Cese). Într-un aviz publicat la 24 ianuarie, acest organism consultativ al societății civile propune autorizarea controlată a producției, distribuției și consumului acestei plante psihoactive, inspirată de legalizarea canabisului în scopuri recreative în Canada, Malta și chiar până în 2024 în Germania.

Recomandă distribuirea în puncte de vânzare legale, autorizate, interzise minorilor și în care să se difuzeze un mesaj puternic de prevenire, crearea unei taxe specifice alocate politicilor de prevenire și renunțarea la penalizarea consumului și cultivării canabisului pentru uz personal.

În primăvara anului 2021, Emmanuel Macron a propus „lansarea unei mari dezbateri privind consumul de droguri”, opunându-se în același timp oricărei legalizări.

Canabisul rămâne cel mai utilizat drog ilicit în rândul populației franceze, potrivit unui studiu realizat de Observatorul francez al drogurilor și toxicomaniei (OFDT).