Douăzeci şi şapte de persoane au fost ucise în statul Sudanul de Sud, într-un act de răzbunare între crescători de vite şi membri ai unei miliţii locale, în ajunul unei vizite a Papei Francisc, transmit vineri Reuters și Agerpres.

Papa Francisc a fost primit cu entuziasm in AfricaFoto: Gregorio Borgia / AP / Profimedia

Violenţele au avut loc în statul Ecuatoria Centrală din Sudanul de Sud.

Papa Francisc urmează să ajungă în Sudanul de Sud venind din Republica Democrată Congo (RD Congo), într-o încercare de a impulsiona procesul de pace menit să pună capăt unui deceniu de conflicte interetnice soldate cu moartea a sute de mii de oameni.

După ce luptătorii dintr-o grupare rebelă au ucis şase persoane dintr-o comunitate de păstori, aceştia din urmă s-au răzbunat joi omorând 21 de de civili dintr-o zonă din apropiere, a declarat comisarul de poliţie a districtului Kajo-Keji, Phanuel Dumo.

Un acord de pace semnat în 2018 de principalele părţi beligerante în războiul civil din 2013-2018 a condus la reducerea substanţială a violenţelor din Sudanul de Sud în ultimii ani, dar periodic izbucnesc confruntări la nivel local între comunităţi rivale.

Papa Franisc este însoțit în Africa de liderul Bisericii Anglicane

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, care îl însoţeşte pe suveranul pontif în Sudanul de Sud, s-a declarat îngrozit de recentele violenţe.

„Este o poveste auzită prea des în Sudanul de Sud. Fac din nou apel într-un mod diferit: pentru ca Sudanul de Sud să-şi unească forţele pentru o pace justă”, a afirmat Welby.

Papa şi arhiepiscopul de Canterbury se vor întâlni cu preşedintele Salva Kiir, cu episcopi şi cu persoane strămutate din cauza luptelor.

Vizita Papei Francisc fusese iniţial programată pentru iulie anul trecut, dar a fost amânată după ce medicii l-au sfătuit pe suveranul pontif să evite călătoriile.

Papa Franisc subliniază că homosexualitatea nu este o infracțiune

Sudanul de Sud s-a separat oficial de Sudan în 2011, dar doi ani mai târziu a izbucnit un război civil după o dispută politică între Salva Kiir şi vicepreşedintele de la acea vreme, Riek Machar.

Conflictul a cauzat moartea a 400.000 de persoane şi strămutarea a milioane de oameni. În pofida numeroaselor acorduri de pace, violenţele continuă.

În 2019, în timpul unei vizite la Vatican a liderilor rivali ai Sudanului de Sud, papa Francisc a îngenuncheat și le-a sărutat picioarele, îndemnându-i să întărească procesul de pace.

Înainte de a-și începe acest nou turneu în Africa, suveranul pontif a declarat din nou că homosexualitatea nu este o infracțiune, în contextul în care în ultimii ani mai multe țări africane au incriminat actele sexuale între homosexuali.

Papa Francisc a subliniat însă că „în Biserică şi în lume există o mare necesitate de a redescoperi sensul şi valoarea uniunii conjugale dintre un bărbat şi o femeie, pe care se întemeiază familia”.