Ministerul canadian al Apărării a anunțat joi că a detectat un „balon de supraveghere la mare altitudine" și că monitorizează un "potențial al doilea incident", după ce oficiali americani au declarat că un balon spion chinezesc a fost găsit zăbovind deasupra statului Montana din vestul SUA, transmite Reuters.

Balon de spionaj chinezFoto: Chase DOAK / AFP / Profimedia

„Un balon de supraveghere la mare altitudine a fost detectat și mișcările sale sunt urmărite activ de NORAD. Canadienii sunt în siguranță, iar Canada ia măsuri pentru a asigura securitatea spațiului său aerian, inclusiv monitorizarea unui potențial al doilea incident", a precizat Ministerul canadian al Apărării într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii, adăugând că se află în contact frecvent cu Statele Unite.

Pentagonul monitorizează un balon chinezesc folosit pentru spionaj și care zboară deasupra teritoriului american, a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de AFP.

Aceasta este o metodă de colectare a informaţiilor ce duce cu gândul la filmele de spionaj şi aduce în atenţie nivelul până la care sunt dispuse să se spioneze China şi SUA, pe fondul tensiunilor crescute din relaţia lor bilaterală, scrie Agerpres.

„În mod clar, intenţia acestui balon este de supraveghere”, a declarat un oficial înalt al apărării din SUA, vorbind sub protecţia anonimatului.

Oficialul a spus că Washingtonul a urmărit balonul de când a intrat în spaţiul aerian al SUA în urmă cu câteva zile, inclusiv prin observarea lui cu avioane militare cu echipaj.

Înalţi lideri militari americani au luat în calcul doborârea balonului spion deasupra statului Montana, dar în cele din urmă au recomandat să nu se facă acest lucru din cauza riscului potenţial de siguranţă pe care l-ar putea reprezenta resturile pentru cei de la sol.