Alegătorii bulgari sunt convocaţi din nou la urne în ziua de 2 aprilie, pentru al cincilea scrutin parlamentar în interval de doi ani, în urma eşecurilor repetate de formare a unei coaliţii de guvernare, scrie DPA, citată de Agerpres.

Proteste in BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Preşedintele Rumen Radev a semnat joi decretul de convocare a alegerilor la data de 2 aprilie, a anunţat biroul său de presă.

Simultan, parlamentul a fost dizolvat, preşedintele Adunării Naţionale, Vejdi Raşidov, declarând încheiat mandatul acesteia.

Treburile curente ale ţării vor fi administrate de un cabinet de tranziţie.

Trei tentative de a forma un guvern au eşuat după precedentele alegeri din octombrie, în urma cărora a rezultat o configuraţie cu şapte partide în parlament.

Niciuna din cele trei încercări - conduse, succesiv, de partidele GERB (centru-dreapta), PP (liberal) şi socialişti - nu a reuşit să adune o majoritate.

„A fost un parlament cu opţiuni limitate”, a declarat joi Andrei Ghiurov, şeful PP, partid care a condus ultimul guvern.

Tot joi, preşedintele Radev a confirmat că executivul numit în august anul trecut va continua în aceeaşi formulă, cu excepţia unui nou ministru la Cultură.

Radev a avertizat în mod repetat că organizarea de noi alegeri va pune în pericol cererea de aderare a Bulgariei la spaţiul Schengen, precum şi implementarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aprobat şi finanţat de Uniunea Europeană.

Ţinta Bulgariei de a adera la zona euro în 2024 este de asemenea văzută ca fiind în pericol.