Austria expulzează patru diplomați ruși, decizie rară pentru această țară care a fost neutră în mod tradițional față de Rusia înainte de invazia în Ucraina.

Cancelarul Austriei Karl NehammerFoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Potrivit ministerului austriac de externe, citat de AFP, cei patru au acționat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”.

„Aceste persoane sunt invitate să părăsească teritoriul Austriei cel mai târziu pe 8 februarie”, a adăugat Guvernul.

Rusia are un important dispozitiv diplomatic în Austria la nivel bilateral, dar și pentru reprezentare pe lângă Națiunile Unite și OSCE.

Experții consideră că, după Războiul Rece, Austria a fost un loc privilegiat pentru spionajul internațional, expulzările diplomatice fiind rare.

Austria a fost în opozție cu Marea Britanie și majoritatea statelor europene în martie 2018, când a refuzat să expulzeze diplomații ruși ca represalii după presupusa otrăvire a fostului spion Serghei Skripal.

Viena a expulzat un diplomat rus acuzat de spionaj în august 2020, o premieră în istoria acestui stat care se vrea a fi o punte între Est și Vest.

Pe 7 aprilie 2022, autoritățile austriece au anunțat expulzarea a trei angajați ai Ambasadei Rusiei la Viena și a unui angajat al Consulatului General al Rusiei la Salzburg, în cadrul unei acțiuni coordonate a țărilor europene după masacrul cu Bucha.