Israelul a efectuat lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza în cursul nopţii de miercuri spre joi, la câteva ore după ce a interceptat o rachetă trasă de pe acest teritoriu palestinian, potrivit unor corespondenţi ai agenţiei France Presse şi martorilor.

Noi lovituri aeriene în GazaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mai multe noi rachete palestiniene au fost trase după aceste lovituri, iar în jurul orei 03.15 (01.15 GMT) s-au auzit noi explozii şi zgomot de avioane din oraşul Gaza, unde sufla un vânt puternic.

Într-un comunicat dat publicităţii la orele 02.41 (00.41 GMT), armata israeliană a confirmat că era pe punctul de a "lovi Fâşia Gaza".

Potrivit unor surse de securitate locale şi martorilor, primele lovituri (cel puţin şapte) au lovit un centru de antrenament al Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, în tabăra de refugiaţi al-Maghazi (centrul Fâşiei Gaza).

Un corespondent al AFP a văzut două noi rachete trase în direcţia Israelului din Fâşia Gaza după aceste lovituri, iar martorii au vorbit despre mai multe rachete lansate din diferite locuri ale acestui micro-teritoriu cu 2,3 milioane de locuitori aflaţi sub blocada israeliană de când Hamas a preluat puterea acolo în 2007.

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP), un grup armat palestinian laic, a revendicat că a efectuat "un tir de baraj de rachete (...) ca răspuns la agresiunea sionistă asupra Fâşiei Gaza" printre altele.

De partea israeliană, sirenele de avertizare au sunat în Sderot, un oraş din sudul Israelului din vecinătatea Fâşiei Gaza, potrivit armatei.

Surse locale de securitate au precizat că a doua serie de lovituri aeriene israeliene a vizat un centru de antrenament al Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam la sud-vest de oraşul Gaza.

(sursa: Agerpres)